Закарпаття вміє дивувати, або туристичний Воловець 20-40-х рр.

Закарпаття вміє дивувати, або туристичний Воловець 20-40-х рр.
Що ми знаємо про туристичний Воловець минулого? Це те місце, про яке є що написати.

 

Є у закарпатському туризмі категорії вічні… – це карпатські краєвиди.

Тож, гортаючи сторінки путівників та преси 20-40-х років, перше, що варто згадати – захоплення неймовірними краєвидами цього краю та свіжим гірським повітрям. І так, ми цілком розуміємо наших попередників.

Фото 1. Загальний вид на Воловець кін. 1930-х

Транспортній доступності Воловця сприяло залізничне (ще з 1880-х рр.) та автобусне сполучення, тому не дивно, що його називали «воротами» до численних туристичних маршрутів (Боржавських полонин з Великим Верхом та Плаєм; Скотарського перевалу з тунелями і віадуками…). Тут місцеві відділення Клубу чехословацьких туристів (відома організація) у свій час прознакували маршрути різної складності за різними напрямами.

Фото 2. Притулок під Плаєм

Зусиллями клубу під Плаєм було відкрито добротний туристичний притулок, в якому втомлені мандрівники знаходили прихисток в негоду та зупинялись для ночівлі (небезкоштовно), а в околицях Скотарського у 1936 р. – «модерно облаштовану туристичну хату» («Rozsypalova chata»).

Фото 3. «Rozsypalova chata»

Обидвоє в 1939 р. передані під опіку Угорського туристичного об`єднання (громадської організації вже цього періоду) і були відремонтовані.

Станом на січень 1940 р. у притулку під Плаєм можна було придбати чай, хліб, консерви і ... навіть пиво ))) Цим у туристичних нотатках поділився тогочасник Erdey Gyula. Щоправда, згадував про вовків, які наближались навіть до самого притулку. У цей час там було багато лижників, що зовсім недивно...

Адже, крім піших гірських маршрутів, Воловець – це відома зона гірськолижного туризму та спорту.

«Výborný ly?a?sky terén» (чудова лижна місцевість), –

описували 1923 року Воловець J. Král та А. Svoboda у «Turistický pr?vodce Podkarpatskou Rusi..» (вважається першим турпутівником по Підкарпатській Русі). Уже на той час тут проводили навчальні «лижарські» курси для військових.

Фото 4. Лижний трамплін

За угорської влади тут почалось грандіозне будівництво сучасної на той час лижної траси і великого трампліна (вартістю 35 тис. пенге.), а їх відкриття припало вже на зимовий сезон 1939-1940 рр. Одразу після відкриття, у січні 1940 р., пройшли масштабні змагання (трактувались як «перші на Закарпатті») з різних лижних дисциплін за участю 12-ти команд. Також тут проводились змагання та навчальні курси для силовиків (жандармерії).

Осередком туристичної діяльності у цей час став будинок туризму та народних промислів (назва перекладена не дослівно). Це досить цікава установа, відкрита з ініціативи угорської влади для інформування, розміщення, харчування туристів, просування та продажу народних виробів. У різних джерелах згадується про бюджет у 20 тис. пенге.

Фото 5. Будинок туризму і народних промислів

Тут було облаштовано 6 кімнат на 12 ліжок, відпочинкову зону, їдальню. Надавалась інформаційна допомога і було багато планів на розширення діяльності. Ідея розцінювалась як дуже успішна, користувалась попитом, а тому на території Закарпаття планувалось розвинути мережу подібних закладів. Першим на черзі стояв Рахів, проте історія розпорядилась інакше …

Фото 6. Готель «Crünberg»

Були у Воловці і заклади гостинності. Відомо про готель «Crünberg» на 16 кімнат із денним пансіоном . З 1940 р. готель формально передано організації «Kárpáthia szövetkezet», проте його приміщення використовувались солдатами як продовольчий склад. Як свідчать архівні документи, організація неодноразово зверталась із проханнями перенести це все до збудованої військової частини і не могла взятись за реконструкцію та приймати туристів.

Фото 7. Готель у Руському народному домі

Слов`янський туристичний готель функціонував у будівлі Руського народного дому на 8 покоїв з денним пансіоном. У ньому облаштовувалась станція КЧСТ, де туристи могли зняти ліжко-місце значно дешевше. 1939 р. у путівниках вже згадується про готель «Hangya», а з історичних світлин видно, що мова йде про ту саму будівлю.

Неподалік залізничної станції діяла ресторація «U Babor?». Про неї, хоча вже і без назви, згадується у путівниках угорського періоду.

Фото 8. Листівка угорського періоду. Видно готель, вокзал, вулицю, віадук

Для активного дозвілля пропонувались риболовля та купання у річці Вича.

Богдана Носа та Віктор Суліма для Turystyka Zakarpattia / Туристика Закарпаття – краєзнавчий проект, присвячений історії туризму та рекреації Закарпаття ХІХ-ХХ ст. Щоб не пропустити наші наступні матеріали, не забудьте підписатись на сторінку.

Нагадуємо серія #закарпатськийпутівник20_40 – це своєрідні туристичні замальовки населених пунктів Закарпаття чехословацько-угорського періоду з лаконічним переліком цікавих об`єктів і закладів, культурно-мистецьких явищ чи виробництв, з якими асоціювався цей пункт. Під цим хештегом зацікавлені можуть знайти коротенькі замальовки Перечина, Великого Березного, Тячева, Виноградова.

Джерела фото (походження, права): Фото 1: Вершини і старі фотографії Карпат на картах: http://karpaty.putivnyk.com/map.php?map=photo&id=Volovets-1938.jpg&lang=ua Фото 2: MKVM https://mandadb.hu/tetel/593131/Plaji_Menedekhaz_Voloc_1939 (ССBY-NC-ND4.0) Фото 3: https://zommersteinhof.dreamwidth.org/234198.html, Zommersteinhof, Фото 5: Zempléni Múzeum, Szerencs - képeslapok https://gallery.hungaricana.hu/hu/SzerencsKepeslap/1177231/?list=eyJxdWVyeSI6ICJTWk89KFwiTVwiKSJ9&img=1 Фото 6: ілюстрація з книги Petr Št?pánek Podkarpatská Rus v letech 1919-1939, 2008, 164 с. Фото 7: ST. RYSAVY, MKVM https://mandadb.hu/tetel/627889/Hangya_Turistaszallo_Voloc_1940 (СС BY-NC-ND 4.0) Фото 8: Márton Jen?, MKVM, https://mandadb.hu/tetel/627962/Szovetkezeti_Szalloda__kepeslap_Voloc_1944 (СС BY-NC-ND 4.0).

TURYSTYKA ZAKARPATTIA / ТУРИСТИКА ЗАКАРПАТТЯ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

31 липня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів