Чому в домашньої пальми засихає листя і як цього уникнути

Чому в домашньої пальми засихає листя і як цього уникнути
Домашні пальми ще давно потрапили до наших будинків із теплих країн. Сьогодні ці південні красуні з великим успіхом використовуються для озеленення різних приміщень. Але іноді можна побачити, що кінчики листя у пальми жовтіють, чи ще гірше — весь листок висихає і опадає. Чому таке стається і чи можна уникнути подібних неприємностей при вирощуванні пальми в будинку — питання, яке хвилює багатьох любителів цієї красивої екзотичної рослини, інформує Ukr.Media.

 

Головною причиною засихання листя домашньої пальми є неправильний догляд і неправильне утримання. Найбільш поширена помилка в догляді за кімнатною пальмою — це занадто сухе повітря у приміщенні та недостатній полив. Листя також можуть пошкодити різні паразити і хвороби. Повністю пальма може загинути, якщо вона вже дуже стара, чи в неї почали загнивати коріння через частий полив. Крім того, треба враховувати, що пальма — рослина південна і потребує хорошого освітлення. Тому приміщення для її комфортного зростання необхідно вибирати по можливості світле і з високою стелею.

Як усунути проблеми

Правильний полив

Найголовніша умова для формування гарних зелених листків у домашньої пальми — це правильний полив. Крім того, рослинам необхідне регулярне обприскування. Обов'язково треба уважно стежити, щоб під час поливу земляний ком був досить рівномірно просочений вологою. Цей нюанс можна з'ясувати звичайним постукуванням по горщику. Якщо звук дзвінкий, то це означає, що земля суха. Глухий звук — волога. Також слід виливати зайву воду з піддона після поливу рослини. Воду для поливу пальми треба використовувати відстояну, а поливати рослину тільки після просихання землі.

Температура повітря у приміщенні

Необхідно стежити за температурою повітря у приміщенні, де росте пальма. Помилкою буде вважати, що цій рослині взимку потрібна спека. Пальми, які родом із тропіків, переживають зиму в помірно теплих умовах, а ось субтропічні красуні потребують взимку більш прохолодних умов.

Для більшості рослин оптимальна температура в зимовий період — 16 -20 градусів. І не варто ставити пальму на протязі, особливо взимку. Рослини не переносять протягів, адже вони занадто чутливі до холоду. Щоб коренева система пальми не постраждала, не варто ставити в холодну пору рослину на холодний мармур підлоги або підвіконня. Поставивши пальму у безпечне місце, необхідно все-таки простежити, щоб вона отримала свіже повітря, інакше її ріст і розвиток сповільняться.

 

Зволоження

Зволоження повітря під час опалювального сезону — обов'язкова умова утримування домашньої пальми. Сухе повітря здатне сильно нашкодити рослині. Листя починають сохнути, кінчики швидко жовтіють, а потім поступово відмирають. Тому в період гарячих батарей рослини потребують обприскування і зволоження повітря у квартирі. Якщо щоранку влаштовувати пальмі ніжний душ, ви отримаєте чудові результати і, крім того, поліпшите вологість повітря в будинку. (Для цього краще брати кип'ячену, відстояну воду і наливати її у пластикові пляшки для зберігання).

Можна використовувати спеціальні зволожувачі. Вони здатні розпорошувати воду у приміщенні, розбризкувати її з допомогою вентилятора. Дуже зручно для визначення вологості у кімнаті користуватися гігрометром. Є навіть цифрові варіанти — термогігрометри — з визначенням додаткової температури повітря і часу. Хоча, існує і народний метод: треба лише покласти в кімнаті соснову шишку. Якщо у приміщенні сухо, то лусочки на ній розкриваються, а якщо сиро — щільно закриваються.

Підгодовування і пересадка

Для пальм сьогодні існують спеціальні рідкі добрива. У літній період підгодовувати рослину необхідно два рази на місяць, а взимку вистачить одного разу. Якщо коренева система розрослася, своєчасно треба пересаджувати рослину у відповідний за розміром горщик. Але якщо це робити неправильно, листя пальми можуть почати жовтіти. Пересаджують у новий горщик молоду квітку не частіше, ніж раз на рік. Стару пальму можна пересадити раз на три роки. Новий горщик для рослини вибирають не лише за кольором. Необхідно, щоб він був трохи вищим і ширшим, ніж старий. Крім того, обрізаючи засохлі кінчики пожовклого листя, необхідно стежити за тим, щоб не обрізати і не пошкодити зелену частину листка. Від цього лист тільки швидше почне сохнути і незабаром відпаде.

Хвороби і шкідники

Іноді причиною всихання листя на пальмі є шкідники-комахи. Найчастіше це щитівки — маленькі коричневі комашки округлої форми. Присмоктавшись до молодих паростків, вони висмоктують з них усі соки. У результаті, листя пальми жовтіє і рослина може загинути. Для знищення комах є багато народних способів. Ще одна загроза — павутинний кліщ. Цей паразит настільки дрібний, що його складно побачити. Листя, уражені кліщем, жовтіють і покриваються тонкою павутиною. Перш ніж зайнятися обробкою рослини, необхідно ретельно протерти листя вологою ганчіркою.

Найбільша загроза для пальми — це борошнисті червці, інакше кажучи — велика біла воша. Постраждала рослина при цьому виглядає так, наче її обсипали борошном, а її стеблинки покриваються слизом. Паразити нападають миттєво. Листя жовтіють і рослина незабаром загине, якщо терміново не вжити відповідних заходів для її порятунку. Турбота і правильний догляд дадуть можливість у будь-який час року милуватися прекрасною декоративною рослиною у вас вдома.

 

31 липня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів