Закарпатці збирають гриби, які на смак нагадують персик

Закарпатці збирають гриби, які на смак нагадують персик
Ідеться про лисички, які вважаються дуже смачними, пише Голос Карпат.

 

Полюють за ними зараз і у населених пунктах на Перечинщині. Збирають ці унікальні та ароматні гриби, зазвичай,у дубових лісах. У Туря-Реметі на лисичок ряд грибників полють в урочищах «Лагер» та «Полунця» та на ділах. Із лисичок варять супи, їх тушкують зі сметаною та спеціями, маринують та продають на ринку. Висушують гриби на сонці на спеціальних підставках із підручних матеріалів (на фото). Підійде і звичайнісінька тепша. Але радять не застосовувати у цьому процесі духовки, бо лисички стають гіркими.

Іван Рябець уполював добряче лисичок за день. Приніс додому аж кілька відер цих ароматних смаколиків.

–Збирав під берегом, у «Ружі», там натрапив на ціле сімейство грибів, - каже знавець тихого полювання. – Уже вдома перебрали, почистили й замаринували. Зима велика, не пропаде. А гриби у нас люблять усі. Малі обожнюють лисички у соусі, – відзначає грибник.

 

Лисички є дуже цінними та лікарськими грибами. У них містяться мінерали та вітаміни групи В, А і Д. Із мінералів у лисичках є солі міді та цинку. Настої із грибів використовують при наривах, малокрівї, остеопорозі, ангіні тощо. Завдяки вмісту йоду у лисичках, вони є корисними для щитовидної залози.

А ще ці гриби майже ніколи не бувають червивими, оскільки містять речовини, які відлякують паразитів. То ж не даремно їх радять вживати і як засіб від глистових інвазій в кишечнику. А більш досвідчені розповідають, що корисними є ці гриби і у сирому вигляді. І якщо ви зїси бодай три лисички на день сирими, із вами нічого не станеться. Та, головне, слід збирати лисички подалі від дороги, в екологічних місцях.

За смаком лисички нагадують абрикоси.

 

06 серпня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів