Закарпатці збирають гриби, які на смак нагадують персик

Ідеться про лисички, які вважаються дуже смачними, пише Голос Карпат.
Полюють за ними зараз і у населених пунктах на Перечинщині. Збирають ці унікальні та ароматні гриби, зазвичай,у дубових лісах. У Туря-Реметі на лисичок ряд грибників полють в урочищах «Лагер» та «Полунця» та на ділах. Із лисичок варять супи, їх тушкують зі сметаною та спеціями, маринують та продають на ринку. Висушують гриби на сонці на спеціальних підставках із підручних матеріалів (на фото). Підійде і звичайнісінька тепша. Але радять не застосовувати у цьому процесі духовки, бо лисички стають гіркими.
Іван Рябець уполював добряче лисичок за день. Приніс додому аж кілька відер цих ароматних смаколиків.–Збирав під берегом, у «Ружі», там натрапив на ціле сімейство грибів, - каже знавець тихого полювання. – Уже вдома перебрали, почистили й замаринували. Зима велика, не пропаде. А гриби у нас люблять усі. Малі обожнюють лисички у соусі, – відзначає грибник.Лисички є дуже цінними та лікарськими грибами. У них містяться мінерали та вітаміни групи В, А і Д. Із мінералів у лисичках є солі міді та цинку. Настої із грибів використовують при наривах, малокрівї, остеопорозі, ангіні тощо. Завдяки вмісту йоду у лисичках, вони є корисними для щитовидної залози. А ще ці гриби майже ніколи не бувають червивими, оскільки містять речовини, які відлякують паразитів. То ж не даремно їх радять вживати і як засіб від глистових інвазій в кишечнику. А більш досвідчені розповідають, що корисними є ці гриби і у сирому вигляді. І якщо ви зїси бодай три лисички на день сирими, із вами нічого не станеться. Та, головне, слід збирати лисички подалі від дороги, в екологічних місцях. За смаком лисички нагадують абрикоси.
До теми
- Лавандова Гора в Перечині зацвіла: сезон 2025 року вже відкрито
- У лікарнях Ужгорода та області — дефіцит донорської крові
- Весна в Ужгороді змінює фарби — сакури вже відцвіли, але краса не зникає
- Батько написав про полеглого сина: В Ужгороді презентували унікальне видання – книгу «Доброволець»
- Рожева весна на тарілці: в Ужгороді створили сакура-меню зі справжніми квітами
- Сьогодні - Вербна неділя
- Сакура в кадрі: благодійний фотоконкурс стартував в Ужгороді
- Соціальні майстерні БФ "Карітас–Ужгород" допомагають людям з ментальною інвалідністю
- Стартувала реєстрація на НМТ - на Закарпатті тест складатимуть близько 10 тисяч осіб
- «Атлас» — проєкт, що об’єднує українців задля захисту наших військових
- Якість повітря в Ужгороді моніторять у лабораторії спостережень Закарпатського гідрометцентру
- 143 освітяни Закарпаття отримали сертифікат, який засвідчує їх право брати участь в експертній діяльності
- У Закарпатській обласній станції переливання не вистачає крові усіх груп для ЗСУ
- Цьогорічний лавандовий сезон на закарпатті почнеться у червні з мистецького пленеру та забігу
- Загальнонаціональна хвилина мовчання: в Ужгороді двічі на тиждень проводитимуть акцію пам'яті полеглих Героїв
- Рейтинг: ТОП-10 найзахопливіших квіткових локацій Закарпаття
- На Закарпатті гостра нестача крові з негативним резус-фактором
- Триває аукціон «Купи зустріч – допоможи фронту»
- День відкритих дверей провели в інклюзивній майстерні-кав'ярні «Янгол» в Ужгороді
- У 128-ій Закарпатській бригаді показали, як бійці проходили психологічне відновлення
До цієї новини немає коментарів