Хліб може бути дуже корисним, залежить з яких інгредієнтів його спекли
Насправді, все правда — хліб може бути як і дуже корисним, так і джерелом “порожніх” калорій у вашому раціоні. Все залежить від того, з яких інгредієнтів його спекли.
Несподівано, але саме хліб нерідко є джерелом надмірної кількості солі у нашому раціоні: у 100 грамах — приблизно п’ята частина денної норми солі. https://bit.ly/3iBNEL0 У залежності від рецепта, який використовували для приготування хліба, ця цифра може відрізнятися і бути навіть ще вищою.
А багато солі — це ризик захворіти на серцево-судинні хвороби, що переважно пов’язані з високим артеріальним тиском або серцевою недостатністю. https://bit.ly/2ClALp3
По-друге, зазвичай хліб, містить мало клітковини. Якщо ж такий білий хліб з’їсти ще й дуже свіжим і недостатнього його пережовуючи, то можуть навіть виникати проблеми із травленням, адже ферментам важко за таких умов діяти рівномірно. Тому процес травлення може затягнутися та супроводжуватися здуттям. А ще, у білого хліба високий глікемічний індекс — це означає, що він дуже стрімко підіймає рівень цукру в крові. Різкі коливання рівня цукру шкідливі, бо вони:
? прискорюють старіння та сприяють набору ваги. https://bit.ly/33Sh2ZF
? сприяють розвитку нечутливості тканин до інсуліну, а людям з цукровим діабетом 2 типу вони особливо небезпечні. https://bit.ly/2DVx75SОднак, відмовлятися від хліба немає потреби, але натомість варто ретельно слідкувати, аби обраний хліб був виготовлений із цільнозернового борошна, містив якнайменше солі та цукру. Хліб з цільного зерна містить багато клітковини, що уповільнює всмоктування цукру в кров, та живить нашу корисну мікробіоту. У такому випадку хліб справді є здоровим вибором для збалансованого харчування та виступає корисним джерелом енергії, вітамінів групи В, вітаміну Е, і широкого спектра мікроелементів, таких як селен і марганець. https://bit.ly/3gRD0zq Цільні зерна у вашому раціоні знижують ризик серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, ожиріння та колоректального раку. https://bit.ly/3fR1WWv, https://bit.ly/33UsxiZ Хліб потрібно добре пережовувати та запивати достатньою кількістю води. https://bit.ly/31K3oF1
Тепер про дріжджі. Багато людей вважають, що хліб на дріжджах шкідливий, тому надають перевагу хлібу на заквасці.
Дріжджі — це мікроскопічні грибки, які роблять із цукру вуглекислий газ. Коли хліб печеться, вуглекислий газ підіймається і робить в тісті дірочки. https://bit.ly/2CoCIBe
Закваска — теж мікроорганізми, серед яких є і молочнокислі бактерії і також є дріжджі. Бо саме завдяки їм хліб “підходить”.
Дріжджі не виживають у вже спеченому хлібі. За високих температур і вони гинуть. Це відбувається навіть при незначному нагріванні. https://bit.ly/3iDDBFh Окрім цього, дріжджі не становлять небезпеки для нашого здоров’я.
У хлібі на заквасці все ж є переваги. У такому тісті значно більше доступного заліза. https://bit.ly/3fNS5AD Якщо хочете дізнатися більше про дріжджі, почитайте наш пост ? https://bit.ly/31Tw5jc
До речі, щодо доступності поживних речовин. Зерна, як правило, містять “антинутрієнти” — речовини, які можуть ставати на заваді засвоєнню поживних речовин з рослинних продуктів. Зокрема, в зернах є велика кількість фітинової кислоти, типу молекули, яка зв’язується із залізом, цинком, магнієм та кальцієм та перешкоджає їх засвоєнню.
Більшість людей, які дотримуються збалансованого, здорового раціону, наявність “антинутрієнтів” у зерновому хлібі не має турбувати. Замочування та пророщування зерен перед випічкою — це простий та ефективний спосіб зменшити вміст “антинутрієнтів”. Так поживні речовини будуть засвоюватися краще. https://bit.ly/3kQbhBM
А що робити, якщо залишилася ще половина улюбленої буханки хліба, але на невеличкій частинці вже підступно почала з’являтися пліснява? На жаль, просто відрізати шматок з пліснявою не допоможе. Пліснява — це мікроскопічні гриби. Уражена грибом частина зацвілого шматка насправді значно більша, ніж здається на перший погляд. Тому ані хліб, ані варення, ані будь-який інший продукт з пліснявою їсти вже не варто, адже гриби можуть продукувати токсини. https://bit.ly/2E0UA5q
Головне правило, який би тип харчування ви не обрали — завжди пам’ятайте про збалансованість та різноманітність раціону. Це запорука “задоволеної” мікробіоти, гарного самопочуття та настрою.
Усім смачного!
Уляна Супрун
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- Де найчастіше треба пилососити: п'ять місць, про які забуваємо
- Поради закарпатських патрульних водіям під час проїзду перехресть
- Патрульні Закарпаття звертають увагу водіїв на безпеку на дорозі в морозну погоду
- Що обов’язково потрібно зробити з автомобілем перед зимовим сезоном
- Час «перевзути» авто, радить поліція
- Плоди шипшини: чому без них не обійтися у холодну пору року
- Чому при засолюванні сала та квашеної капусти не можна використовувати йодовану сіль
- Чим корисні сезонні овочі та на які з них звернути увагу - поради МОЗ
- Які задачі виконують водостічні системи
- Патрульна поліція Закарпаття: не залишайте дітей і тварин під час спеки в автомобілі!
- Цікаві страви з Мівіною
- Патрульна поліція Закарпаття нагадує, що під час спеки не можна залишати в автомобілі дітей і тварин
- Популярність та користь рамена: аналіз та поради
- Патрульна поліція Закарпаття наголошує водіям на дотриманні правил дорожнього руху!
- Прості звички, які можуть врятувати життя - поради від закарпатських патрульних
- Як часто можна робити масаж: це потрібно знати всім
- Закарпатські патрульні нагадали про дії велосипедиста під час проїзду пішохідних переходів
- Коли та як садити зелень у відкритому ґрунті
- Донатити на захист України: рекомендації від кіберполіції, як не стати жертвою шахраїв
- Що за матеріал поліпропілен?
До цієї новини немає коментарів