Які задачі виконують водостічні системи

Які задачі виконують водостічні системи

 

Опади, що стікають із даху, здатні завдати шкоди як зовнішньому вигляду будівлі, так і її опорним конструкціям. Уникнути цього допомагають системи, що складаються з труб, жолобів, лійок і сполучних елементів. З повною комплектацією водостоків можна ознайомитися на сайті https://pobuduj.com.ua/uk/vodostochnie-sistemi/. Сучасні водостічні системи не тільки функціональні, а й естетичні, добре доповнюють дизайн фасаду. У статті докладніше розповімо про те, які важливі завдання вони виконують.

Якими бувають водостоки

Для виготовлення виробів використовують алюміній, оцинковану сталь або пластик. Металеві конструкції міцні, витримують високі навантаження, не схильні до впливу негативних зовнішніх факторів. Але труби й жолоби з металу потребують якісного захисту від корозії. Для цього їх оцинковують, покривають порошковою фарбою або наносять на поверхні полімерний шар.

Водостоки з пластику також мають свої переваги. Вони легші за металеві, тому чинять менше навантаження на опорні конструкції будівель і споруд. Крім цього, ПВХ-системи створюють менше шуму під час відведення опадів, не уражаються іржею, прості в монтажі. Їхнім недоліком можна вважати тільки порівняно меншу стійкість до механічних навантажень.

Для чого потрібні водостічні системи

Конструкції виконують такі завдання:

  1. Перешкоджають намоканню фасаду. Опади, що стікають із даху, змішуються з брудом і залишають на фасадному оздобленні некрасиві патьоки, провокують розбухання штукатурки, затікають під сайдинг та інші покриття. Організоване водовідведення дозволяє цього уникнути.
  2. Захищають від вологи фундамент. Коли вода стікає до фундаменту, у бетоні починають відбуватися небажані руйнівні процеси. Вода затікає в мікротріщини і пори, а при замерзанні спричиняє утворення більших тріщин. У них починають розвиватися мохи, які з кожним місяцем проростають все глибше. Це спричиняє поступове руйнування та ослаблення фундаменту. Організований водостік допомагає уникнути цих небажаних процесів.
  3. Знижують ризик затоплення присадибної території. Під час сильних дощів обсяг води, що стікає з даху, настільки великий, що може перетворити присадибну ділянку на непрохідне болото. Водостоки відводять вологу в спеціально обладнану дренажну систему.

Як обслуговувати водостічні системи

Щоб вода безперешкодно стікала по водостоку, труби та жолоби необхідно періодично прочищати від опалого листя, гілок та іншого сміття. На пофарбованих металевих конструкціях слід час від часу оновлювати шар фарби. Пластикові вироби додаткового догляду не потребують, але для збереження привабливого зовнішнього виду їх можна періодично протирати від пилу та бруду.

 

22 вересня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів