Квест на вихідний: На Закарпатті створили оригінальний туристичний маршрут (ФОТО)

Квест на вихідний: На Закарпатті створили оригінальний туристичний маршрут (ФОТО)
Досліджувати свої регіони та Україну загалом стає дедалі популярніше з кожним місяцем карантину. В країні суттєво зріс внутрішній туризм. Ідея для невеличкої мандрівки на вікенд – квест-знайомство зі скульптурними композиціями Берегівського району та принадами тутешніх сіл. Створили нову туристичну атракцію закарпатські скульптори. Про що ці твори і чому варто випробувати цей туристичний маршрут, дізнавався Uzhgorod.net.ua.

 

Над створенням так званого Карпатського скульптурного шляху працюють із 2014 року. Усі мистецькі твори виготовляли у рамках скульптурних симпозіумів. Цими днями у селі Яноші Берегівського району завершився VII скульптурний симпозіум. Організувало його громадське об’єднання «Про Арте Мункач» за підтримки Міністерства закордонних справ Угорщини, консульства Угорщини у м. Берегово та Берегівської міської ради. Цього року до створення скульптур долучилися Богдан Корж, Василь Роман, Емма Русин, В’ячеслав Віньковський, Костянтин Синицький, Ендре Гіді та Петро Матл.

«Цьогорічний симпозіум завершив туристичне кільце скульптур навколо Берегова, – каже організатор заходу Арпад Матл. – Нові скульптури ми встановили у селах Яноші, Мочола, Чома, Велика Бакта, Ґута та місті Берегово. Таким чином ми завершили величезне туристичне кільце навколо Берегова. У попередні роки ми встановили вже 44 скульптури не лише на Закарпатті, але й в Угорщині та у Львівській області. Тобто наш маршрут цілком може називатися транскордонним. Загальна протяжність маршруту становить близько 50 км. Або ж можна спланувати кілька менших поїздок, протяжністю 16, 25 чи 30 км, залежно від обраних населених пунктів».

Скульптури Карпатського шляху мають різну тематику. Цьогоріч провідна тема симпозіуму – сім’я. У попередні ж роки автори торкалися історії сіл та місцевих легенд, створювали роботи, присвячені темам миру, міжкультурних зв’язків.

Дорогою до них турист знайде чимало цікавого для себе. Туризмознавець Федір Шандор каже: «Берегівщина, на відміну від інших районів Закарпаття, туристів приймає найбільше. Тут є геотермальні зони, розвинене виноробство, активний фестивальний рух, гастрономічний та сільський туризм. До всього, у них є 4 КПП, тож тут ще підключаються і міжнародні контакти. Нині, через карантин, туристу цікаво все – від незвичайних природніх місць, до культурної програми. Люди відкривають нові куточки України і дивуються, що не знали про це раніше».

Ініціатори проєкту розробили карту, яка допоможе орієнтуватися по маршруту (подаємо в кінці публікації, – прим. Ред.). Здебільшого у населених пунктах встановлюють по одній скульптурі. Однак у Чинадіївському замку, селах Ґута і Запсонь встановлено по дві.

За підсумками симпозіуму в неділю, 16 серпня, у Берегові відкрили виставку робіт. Відтак їх встановили у згаданих населених пунктах.

У майбутньому, каже Арпад Матл, є плани створити подібні туристичні кільця навколо інших міст Закарпаття: Мукачева, Виноградова, Ужгорода та, можливо, Воловця.

Ксенія Шокіна спеціально для Uzhgorod.net.ua

Фото зі сторінки ГО Про Арте Мункач та авторські

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

19 серпня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів