«Культурологічні джерела» уже на полицях

«Культурологічні джерела» уже на полицях
Днями побачив світ другий номер щоквартального вісника «Культурологічні джерела» за 2020 рік, який ось уже сімнадцятий рік поспіль готує Обласний організаційно-методичний центр культури.

 

Журнал нараховує 80 сторінок, тематично багатий і змістовний, пропонує 33 статті 26 авторів про культурно-мистецьке життя нашого краю, творчі колективи й працівників культури та шість кольорових вклейок, що гармонійно доповнюють і збагачують вміст журналу. Прикрашає обкладинку світлина коваля Михайла Пилипчинця з Іршавщини (фото Олесі Павлюк). Дизайн обкладинки Миколи Дем’яна. Уперше в часописі представлені статті доктора філософії з мистецтвознавства Василя Неволова, педагога Юрія Шимона, письменниці Лідії Ходанич-Повх, заслужених журналістів України Тетяни Літераті й Василя Пилипчинця.

Розлогий нарис про творчість відомого ужгородського подружжя Ольги та Геннадія Донецьких запропонувала Людмила Орос; статтю про видатного майстра кераміки В’ячеслава Вінськовського з міста Ужгород – Світлана Пругло; а про талановиту поетесу з Ужгородщини Маріанну Салай-Пак та вишивальницю Марію Гаврило з Хустщини – Іван Хланта. Читачі також знайдуть ґрунтовні публікації Віри Мадяр-Новак, Тетяни Сологуб-Коцан, Олександра Гавроша, Олексія Вертія та інших знаних авторів. Заслуговує на увагу матеріал «Вишиванки в ужгородському скансені: від традицій до сучасних форм популяризації» Василя Коцана. Автор розповідає про особливості народного одягу різних ентографічних груп українців Закарпаття, про техніку вишивки, розкриває значення знаків-символів, що використовуються в її оздобленні. Зацікавить читачів і стаття «Художники театру «Нова сцена» 1936–1939 років» мистецтвознавця Олега Зайцева. Підсумки ХІV обласного дитячо-юнацького конкурсу образотворчого мистецтва «Легенди Карпат» оприлюднила Алла Товт. Також представлено переможців ХVІІІ обласного конкурсу українського художнього слова імені Івана Ірлявського «Моя весна» та лауреатів обласних премій у галузі культури і мистецтва за 2019 рік.

Завжди плідно співпрацює з нами журналіст та письменник Василь Шкіря з Іршави. До другого номера він підготував дві статті: «Глибинний зміст творчості Юрія Мейгеша» та «І поет, і прозаїк, і перекладач» (Пам’яті Івана Петровція). Не залишилися поза увагою авторів і різні культурно-мистецькі акції, що відбулися на теренах нашого краю. Однак зважаючи на карантин, у зв’язку з коронавірусною інфекцією, вони пройшли в онлайн-режимі. Сподіваємось, що кожен шанувальник народного мистецтва Закарпаття знайде для себе матеріал для душі.

Марина Офіцинська,

завідувач інформаційно-редакційного сектору

КЗ «Обласний організаційно-

методичний центр культури» ЗОР

 

25 серпня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів