В Ужгороді відкрили нову туристичну атракцію – Виноградну гору поблизу «Кілікії» ФОТО

В Ужгороді відкрили нову туристичну атракцію – Виноградну гору поблизу «Кілікії» ФОТО
Як стверджують організатори, висадкою винограду хотіли повернути Ужгороду славу виноробного ргіону, адже виноград є основним символом на гербі міста.

 

Як розповів нашому виданню віце-президент Закарпатської туристичної організації, власник туристичного комплексу “Кілікія” Арсен Мелкумян, Виноградна гора «Кілікія» – це, з одного боку, бажання повернути Ужгороду славу виноробного та виноградного міста – міста, на гербі якого одним із головних символів є виноградна лоза, з іншого боку – планове продовження і розширення туристичного комплексу «Кілікія», на території, якого і був висаджений виноград.

«На сьогодні в межах міста немає діючих виноградників, хоча на гербі Ужгорода зображена лоза, звідси і з'явилася ідея, – розповідає Арсен Мелкумян. – На шляху до втілення задуму нашій команді було нелегко, ми висадили понад 1350 кущів винограду, з них деякі не прийнялися, інші приживаються тяжко, але це життя, це рух, це все нормально! Головне, що нині вже маємо результат: невеликий за площею виноградник має прекрасне місце розташування, вже сьогодні користується інтересом, як в ужгородців, так і в гостей міста».

Розташована Виноградна гора на в'їзді у стару частину Ужгорода – поблизу ресторану «Кілікія».   

Історичний терруар – Ужанський.

Винний субрайон – Ужгород-Перечин.

Площа виноградника — 1 гектар.

«В основному тут саджанці двох сортів: Гевюрцтрамінер – сорт винограду, з якого виготовляють родзинку краю, легендарне вино «Троянда Закарпаття», а також Совіньон блан. Це одні з кращих сортів винограду для виготовлення білих вин, які прекрасно себе почувають у Закарпатті», – додав А. Мелкумян.

Він також уточнив, що однією з особливостей Виноградної гори є те, що її урізноманітнюють висадкою унікальних сортів винограду. «Так, у подарунок ми отримали такі саджанці винограду, як Смедеревка – унікальний балканський сорт, який презентував нам головний туризмознавець області й наш добрий друг, професор Федір Шандор. Також на горі висаджений один із найстаріших сортів винограду, привезений із долини Арарат. Спогади про цей виноград є в одних із найдавніших книг (окремі джерела стверджують, що йому більше 4000 років). Це різноманіття саджанців ми плануємо у майбутньому доповнювати іншими цікавими та унікальними сортами», – уточнив віце-президент Закарпатської туристичної організації.

На вершині Виноградної гори наразі вже облаштували стаціонарну альтанку для проведення різних заходів. У планах – дегустаційні івенти, вечірки, організація та проведення корпоративних заходів.   

Президент Закарпатської туристичної організації Федір Шандор додав, що наразі з відкриттям Виноградної гори можна говорити про те, що нарешті до Ужгорода повернувся його герб:

«Коли ви приїжджаєте в Ужгород, то бачите на гербі виноград – дві лози, грона, листочки. А де сам живий виноград? Саме звідси й народилася ідея, яку вдалося нині втілити при в’їзді в місто. Ми говоримо нині про те, що Арсен Мелкумян повернув для гостей міста, туристів і власне для ужгородців, які хваляться закарпатським вином, власне герб, який був винищений в радянські часи (мається на увазі, що в часи «сухого закону» були винищені виноградники. – Ред.)».

Крім власне винограду та дегустаційної зали, на Виноградній горі діятимуть спортивні атракції (великі шахмати, петанкове поле). На другому етапі власники планують завершити будівництво Зимового підвалу, в якому теж проводитимуть дегустації, і де зберігатиметься вино (за задумом, напій дозріватиме у великих глиняних глечиках). Третім етапом стануть додаткові елементи декорування Виноградної гори та висадка лаванди. «На четвертому етапі відбудеться презентація вина з цієї гори, щоправда, це буде через 4 роки, - додав Ф. Шандор.

 До слова, сьогодні ж на Виноградній горі започаткували День трамінера – відтепер планують щороку його відзначати сам в цьому місці. 

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

18 вересня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів