Про що треба пам’ятати та на що варто звернути увагу батькам школярів?

Про що треба пам’ятати та на що варто звернути увагу батькам школярів?
Почався новий навчальний рік. Пандемія ще не завершилась, проте школярам слід повноцінно навчатися. Головне завдання батьків сьогодні – допомогти своїм дітям пережити складний період застережень. Школи та інші навчальні заклади пристосували свої правила до карантинних обмежень. Майже щодня з учнями проводяться виховні бесіди, надаються інструкції щодо поведінки.

 

Однак дитячі звички та виховання починаються з родини. Тож батьки повинні знати, як створити для дитини комфортні та безпечні навчальні умови. У цій статті ми розповімо, чому варто приділити першочергову увагу.

Як донести до дитини найважливіші правила безпеки?

Поведінка батьків – найбільш дієвий приклад для дітей. У сім’ї повинні суворо виконуватися усі можливі правила гігієни. Часте і вчасне миття рук, правильне носіння та зміна масок, дезінфекція поверхонь, наявність окремих предметів посуду та гігієни, провітрювання приміщень, дотримання дистанції за умови хвороби одного з членів сім’ї – усе це формує здорову поведінку. Такої поведінкової моделі дитина дотримуватиметься й у школі, і на вулиці. Учителю не доведеться робити зайвих зауважень.

Важливий фактор впливу – просвітницькі бесіди. Розмовляйте з дітьми про вірус і пандемію. Проте не можна надмірно залякувати дитину. Найважливіше – поінформувати школяра про способи індивідуального захисту, ознаки та негативні наслідки хвороби. Можна наводити приклади друзів, знайомих, які вже зіткнулися з вірусом. Виховуйте відповідальне ставлення дитини до здоров’я рідних. Наголосіть на ризиках для старшого покоління.

Здоровий спосіб життя – на першому місці. Батькам слід намагатися проводити більше часу з дітьми на свіжому повітрі. Грайте у рухливі ігри, гуляйте у скверах, займайтеся ранковою гімнастикою. Не проводьте багато часу, сидячи за телевізором і ґаджетами. Діти у цьому плані також наслідують батьків. Перегляньте графік уроків своїх дітей. Часто діти страждають від надмірного перевантаження.

Тож необхідними складовими дитячої безпеки є:

  • здоровий приклад батьків;
  • виховання розважливого ставлення до здоров’я – свого та оточуючих;
  • чітке дотримання гігієнічних норм і рекомендацій;
  • корисне фізичне навантаження;
  • проведення часу на природі;
  • збалансоване вітамінне харчування

Яким повинен бути ідеальний графік занять дитини?

Нові знання, оцінки, заняття спортом чи творчістю безперечно важливі для школяра. Проте завантаженість навчальними обов’язками має бути помірною. Щільний графік, необхідність поспішати і встигати все, великий об’єм інформації спричиняють стрес. У школяра збільшується втомлюваність, погіршується сон, що негативно впливає на імунну систему і викликає ризик захворювань. Важливо, аби дитина мала досить часу для відпочинку і активного дозвілля. Тоді вона виросте морально здоровою і врівноваженою.

Допомагайте дітям дотримуватися чіткого розпорядку дня. Це виховає дисциплінованість і навчить цінувати вільний час. Складіть разом зі школярем його «робочий» графік, відмінивши зайві гуртки та навантаження. Замість сидіння за комп’ютерними іграми дитина повинна більше грати у рухливі ігри на свіжому повітрі.

Домашня робота зазвичай забирає у дітей багато часу. Математика, фізика, хімія, англійська часом стають причиною нервових переживань. Батькам краще знайти репетитора, який не просто допоможе робити уроки, а й подбає про якісні знання і навички. Навчання з викладачем значно економить час і береже здоров’я дитини. Так, репетитор з англійської мови може проводити цікаві словникові вікторини на природі, залучати ігри, корисні практичні завдання.

Таким чином до розпорядку дня школяра варто включити:

  • перерви між шкільними і додатковими заняттями для прогулянок і відпочинку;
  • заняття з репетитором;
  • тільки цікаві дитині гуртки;
  • фізичну активність на природі;
  • особистий вільний час для спілкування і саморозвитку

Яка роль репетитора у навчальному процесі?

Шкільна програма нової української школи виявилася занадто складною для сучасних учнів. Інтегрованість предметів, відсутність логічної послідовності викладу, прогалини в знаннях через карантин спричинили проблеми з навчанням. У більшості дітей оцінки погіршилися. Вони не можуть влитися у стрімкий навчальний ритм. Проте складати ДПА, ЗНО, вступати до вишу доведеться. Та батькам в жодному разі не слід виконувати домашні роботи за дітей. Це тільки погіршить ситуацію.

Не гаючи часу, батькам варто підібрати кваліфікованого педагога. Приватний учитель протестує наявний рівень знань та складе індивідуальну навчальну програму. Викладач зможе приділити вашій дитині 100% своєї уваги. Найперше завдання досвідченого репетитора – формування у дитини чіткої власної мотивації. Часто педагог може особистим прикладом та досягненнями надихнути свого учня. Дитина усвідомлює, навіщо їй потрібні знання, де і як вона застосовуватиме їх у реальному житті.

Математика, англійська, фізика, хімія, інформатика потребують постійної уваги педагога. Викладач підбирає найсучасніші дієві методи. Так, репетитори математики дають завдання на розвиток логічного мислення, оцінного судження, аналізу даних. Тож теорія вивчається через практику. Такий же підхід застосовують репетитори англійської мови, практикуючи ситуативні діалоги, дискусії, лексичні вікторини, письмові есе на актуальні теми. Кожен урок відзначається цікавими нестандартними формами роботи.

Ось секрети успішного впливу на дитину і формування самостійності:

  • правильна мотивація;
  • визначеність з майбутньою професією;
  • нестандартні й захопливі методи викладання;
  • допомога репетитора;
  • вміння практично застосовувати здобуті знання

Статтю підготувала Анна Д. учитель та репетитор української мови

Репетитори БУКІ: https://buki.com.ua/

 

 

25 вересня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів