Програму розвитку культури Закарпатської області на 2021 – 2023 роки схвалили сьогодні депутати облради

Програму розвитку культури Закарпатської області на  2021 – 2023 роки схвалили сьогодні депутати облради
Депутати Закарпатської облради сьогодні, під час 19-ї сесії, схвалили проєкт  рішення «Про Програму розвитку Закарпатської області  на 2021? 2023 роки».

 

Як зазначено в проєкті рішення, програму розроблено у зв’язку із закінченням у 2020 році термінів реалізації Програми розвитку культури і мистецтва в області на 2016 ? 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 22.12.2015 № 92 та необхідністю забезпечення доступу населення до культурних послуг, реалізації державної політики в галузі культури, підтримки  модернізації матеріально-технічної бази установ культури  та ін.

Мета Програми - створення належних умов для задоволення культурних та інформаційних потреб населення, презентація творчих досягнень, підвищення ролі культури в консолідації  суспільства, підтримка творчих ініціатив.

Як зазначено в пояснювальній записці до проєкт рішення, Закарпатська область має потужні можливості для розвитку культури і мистецтва, збереження національно-культурної спадщини. Для задоволення культурних і духовних потреб жителів області діють 15 комунальних установ і закладів Закарпатської обласної ради (2 обласні бібліотеки, 3 музеї, 4 театри, 2 заклади освіти, 2 академічні хори, обласна філармонія, організаційно-методичний центр культури).  До базової мережі внесені 474 бібліотеки, 454 заклади культури клубного типу, 65 шкіл мистецтв, 8 музеїв.

Заклади культури області мають потенціал для консолідації суспільства, спрямування його на дотримання європейських цінностей, підвищення якості життя, надання рівного доступу до інформації, знань.

Культурно-мистецьке життя в області стає більш насиченим, з’являються нові художні колективи, нові конкурси, фестивалі, творчі проєкти. Велика увага приділяється проведенню різноманітних культурно-мистецьких заходів, конкурсів, фестивалів та концертних програм до ювілейних дат, державних, регіональних і професійних свят. Участь художніх колективів та виконавців у міжнародних та всеукраїнських культурно-мистецьких форумах сприяє інтеграції Закарпаття у всеукраїнське та європейське співтовариство.

Саме культура, що заохочує до найрізноманітніших форм творчого самовираження, вивчення та відродження традицій, сприяє розвитку   економіки, громадянського суспільства, активній участі громадян у розбудові сучасної демократичної держави.

Об’єднавчий потенціал української культури покликаний стати потужним чинником національної ідентичності та єдності, консолідації українського суспільства, джерелом національного розвитку.

Доступність до культурних надбань і ресурсів незалежно від місця проживання, статусу, приналежності до певної соціальної чи етнічної групи є важливою передумовою соціального і духовного розвитку населення області, творчого розвитку особистості.

Прийняття Програми сприятиме створенню належних умов для:

1) забезпечення доступу населення до якісних культурних послуг з урахуванням стрімких технологічних змін у сучасному світі, наближення матеріально-технічної оснащеності закладів культури до Європейських стандартів;

2) стимулювання творчого процесу, активізації творчої діяльності, якісних культурних проєктів, відзначення кращих здобутків, що утверджують високі духовні цінності, ідеали гуманізму та ідеї української державності;

3) сприяння культурному і духовному розвитку жителів області, формування почуття національної гідності та патріотизму.

Для мінімалізації ризиків відчуження сільського населення, вкрай важлива підтримка діяльності установ культури у сільській місцевості, забезпечення новими україномовними виданнями, комп’ютерною технікою та доступом до мережі Інтернет, особливо у населених пунктах, що мають статус гірських.

 Орієнтовний обсяг фінансування Програми на 2021 – 2023 роки становить 23 млн грн.

 Як зазначено в проєкті рішення затвердження  Програми розвитку культури Закарпатської області на  2021 – 2023 роки,  сприятиме створенню належних умов для задоволення культурних та інформаційних потреб населення, презентації творчих досягнень, підвищенню ролі культури в консолідації  суспільства, підтримці творчих ініціатив, забезпеченню реалізації права громадян на доступ до культурних та інформаційних цінностей, реалізації законодавства в сфері культури та мистецтва.

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

01 жовтня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів