Аналіз передвиборчих обіцянок: мовою математики про нездійсненні програми окремих кандидатів

Аналіз передвиборчих обіцянок: мовою математики про нездійсненні програми окремих кандидатів
Останнім часом на сайтах та в соцмережах почали з'являтися програми кандидатів у депутати різних рівнів, на посади міських голів та голів ОТГ. Окремі з них написані зі вдумливим підходом, інші - "на відвали", ще треті й взагалі лівою ногою через праве плече. Принаймні так вважають окремі виборці. Тож найцікавіші програми й їхній аналіз будемо давати для всіх читачів.

 

Так, приміром, на Фейсбук-сторінці "Ужгород без гномиків" проаналізували частину програми кандилата на посаду міського голови Ужгорода Віктора Щадея. Автори проаналізувли обіцянки, подаємо текст повністю: 

"Нас тримають за дурнів. Усіх, без винятку - ужгородців і не тільки. Вважають, мабуть, що вчилися ми так, як вони, прогулюючи уроки…

Команда Зе-кандидата Віктора Щадея представила на фейсбуці ще один шмат його передвиборчої програми. Цілих 15 абсолютно популістських обіцянок для електорату від малиново-фіолетового гномика. Для того, щоб зрозуміти, що вони нездійснені ніким і ніколи – пропонуємо провести легкі математичні розрахунки.

Зазначимо – бюджет Ужгорода на 2020 рік складає 1,43 мільярди гривень. З них близько 250 мільйонів – так званий бюджет розвитку міста, з якого фінансуються будівництво та ремонти доріг та тротуарів, лікарень та шкіл, спортмайданчиків, закупівля нових автобусів, світильників, лавиць і т.д. Інші гроші, значно більша частина – 1 мільярд 180 мільйонів, - це захищена частина. З неї виплачуються зарплати чиновникам, лікарям, вчителям, працівникам культури, комунальникам і т.д. Їх чіпати не можна ніяк і ніколи – за це правоохоронці карають без попереджень. Тому оперувати у передвиборчих обіцянках кандидатам можна лише приблизною сумою в 250 мільйонів гривень. Чому приблизною? Тому що через епідемію коронавірусу надходження податків у казну міста цього року суттєво знизилися – приблизно на 20 %. Через це в 2021 році розвивати Ужгород можна буде десь на 200 мільйонів гривень.

Що ж пропонує нам Зе-кандидат Щадей?

1. Заміна водомереж, відновлення зливової каналізації та ремонт очисних споруд. Ця обіцянка без жодних цифр: коли та скільки буде замін чи ремонтів? В Ужгороді практично усі водомережі потребують негайного ремонту. Їх слід виконувати одночасно з капремонтом доріг та тротуарів. Комплексний капітальний ремонт 50 міських вулиць мінімально коштуватиме приблизно 100 мільйонів гривень – половина з наявної в бюджеті суми.

2. Нові автобуси. Вартість одного нового звичайного автобуса «Електрон» - 5 мільйонів гривень. Потрібно для Ужгорода 70 машин. Нехитра арифметика показує потребу в 350 мільйонах гривень. Електроавтобуси, закупівлю яких планує у 2021-му Зе-Щадей, коштують ще дорожче. Фактично – треба два бюджети розвитку лише для виконання цієї однієї обіцянки.

3. Будівництво нової школи та дитсадка. На виконання цієї обіцянки в Зе-кандидата є 1,5 року. Вартість проекту дитсадка – 110 мільйонів гривень. Школа коштуватиме ще 180 мільйонів гривень. Разом: 290 мільйонів, що в майже 1,5 рази перевищує наявні в бюджеті кошти.

4. Ремонт 120 багатоповерхівок вже в перший рік. Якщо припустити, що на комплексний ремонт одного будинку з підвалами, дахами і сходовими площадками (навіть без ремонту ліфтів!) потрібно мінімально 15 тисяч доларів (400 тисяч гривень), то ця обіцянка коштуватиме місту в 48 мільйонів гривень. Утеплення такої ж кількості будинків за дуже й дуже скромними розрахунками коштуватиме стільки ж. Разом: 96 мільйонів гривень.

5 Ремонт усіх прибудинкових територій. Невідремонтованими в Ужгороді залишаються приблизно 70 дворів. у середньому ремонт одного обійдеться місту в 600-700 тисяч гривень. Разом: 45,5 мільйонів гривень.

6. Будівництво 60 спортивних та дитячих майданчиків за 2 роки. 30 майданчиків за рік. Вартість спортмайданчику – 1,5 – 2 мільйони гривень, дитячого майданчику – 300 – 400 тисяч гривень. Разом (15+15): 30 мільйонів гривень.

Для виконання лише цих шести обіцянок лише у 2021 році Зе-кандидату Щадею потрібно… 961,5 мільйонів гривень – фактично 1 мільярд гривень, що в 5 разів перевищує наявний бюджет розвитку Ужгорода.

Ну і вишенька на фірмовому Зе-торті обіцянок Щадея – обіцянки, які оцінюються не в грошах, а в пігулках для не зовсім адекватних політиків… Тут же у програму Вітьок вписав зовсім не властиві для міських голів обіцянки: створення 3000 нових робочих місць (при тотальній економічній кризі, скороченні продажей і зниженні прибутків), запуск поїзду Ужгород – Кошіце (добре, що хоч не в Пекін чи Токіо!), розширення пункту пропуску Ужгород-Вишнє Німєцьке (добре, що не розширення вже існуючого тунеля на словаки), збільшення авіарейсів та кількості потягів. Для повного ідіотизму в цьому переліку не вистачає відновлення регулярного річкового сполучення Ужгород-Будапешт.

І щодо відповідальності. Вітя, усі чекають від тебе пункту про те, що у разі невиконання хоч однієї з твоїх обіцянок (звісно, у разі обрання!) ти зобов’язуєшся піти геть! Зробити це треба привселюдно, щоб потім не було якихось домислів, що хтось когось неправильно зрозумів.

А поки ми розуміємо, що Зе-кандидат Віктор Щадей має виборців за лохів, яким можна впарити будь-яку туфту".

Очевидно, що подібнї аналітики з'являтиметься найбільшим часом все більше й більше. Дуже добре, що є кому ті програми читати і ловити в них "бліх". Слідкуйте за нашим виданням, будемо публікувати й далі. 

 

 

05 жовтня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів