Чим може бути корисна ожина для здоров'я: 10 властивостей ягід

Чим може бути корисна ожина для здоров'я: 10 властивостей ягід

 

Ожина вважається навіть кориснішою за малину, оскільки у деяких питаннях значно перевершує її. Сьогодні ми збираємося з'ясувати, чому нам потрібно звернути увагу саме на цю ягоду, інформує Ukr.Media.

Ожина проти кашлю

Натуральна медицина використовує чай з листя ожини і фруктовий сік. Сік дуже ефективний проти кашлю. Ми розігріваємо свіжовичавлений сік, частково використовуємо його для полоскання горла, а решту поступово випиваємо ковтками. Таке лікування позитивно впливає на перевантажені голосові зв'язки і, крім того, забезпечує організм освіжаючими і відновлюючими фруктовими кислотами.

Ожина проти раку

Ожина ефективна проти розвитку раку, включаючи рак легенів, товстої кишки і стравоходу. Мікронутрієнти, наявні у ожині, мають хіміопрофілактичний ефект і запобігають зростанню злоякісних клітин. Екстракти ожини пригнічують розвиток раку і пов'язаних з ним клітинних сигналів.

Ожина запобігає атеросклерозу

Ожина забезпечує захист від ендотеліальної дисфункції (ендотеліальна дисфункція сприяє стану, відомому як "закупорка" артерій — атеросклероз). Серцево-судинні захворювання здебільшого є результатом атеросклерозу. Ягоди допомагають зменшити пошкодження ДНК і захистити від судинної недостатності.

Ожина для травлення

Ожина є джерелом нерозчинної і розчинної клітковини, яка необхідна для оптимального функціонування травної системи. Нерозчинна клітковина у ожині сприяє легкому і кращому всмоктуванню води у товстій кишці та збільшує об'єм стільця.

Ожина допомагає впоратися зі знервованістю

Біофлавоноїди містяться у м'якоті: тут їх у десять разів більше, ніж у соку. Їх роль полягає у захисті вітаміну С і гормону стресу адреналіну від окислення ферментами, що містять мідь. Біофлавоноїди також зв'язують мідь. Підвищені концентрації міді у організмі можуть викликати знервованість, занепокоєння і психічні розлади.

Ожина підвищує імунітет

Ожина допомагає поліпшити імунну систему організму, завдяки наявності фітоестрогенів, вітамінів і мінералів. Регулярне вживання ожини допомагає боротися з різними хвороботворними мікроорганізмами і захищає організм від інфекцій та інших смертельних захворювань.

Ожина для здорового серця

Наявність флавоноїдів, таких, як антоціани, робить її корисною для серця. Інші корисні інгредієнти, такі як магній і клітковина, наявні в ожині, запобігають блокування артерій і стимулюють кровотік. Це знижує ризик розвитку різних захворювань серця, таких як інсульт і атеросклероз, і підтримує здоров'я серцево-судинної системи. Магній в ожині допомагає регулювати кров'яний тиск і попереджає появу серцевої аритмії та нерегулярного серцебиття.

Ожина для нормального згортання крові

Ожина містить велику кількість вітаміну К, який необхідний для нормального згортання крові, допомагає запобігти надмірній кровотечі з дрібних травм і залікувати рани. Вітамін К, наявний в ожині, відіграє важливу роль у захисті кісток від остеопорозу.

Ожина для шкіри

Ожина є відмінним помічником у підтриманні краси і здоров'я шкіри. Вона насичена рядом поживних речовин, таких як вітамін С, Вітамін Е та інші потужні антиоксиданти. Вітамін Е допомагає підтримувати здоров'я шкіри і запобігає появі зморшок. На додаток до захисту шкіри від окисного пошкодження, вітамін С також відповідає за створення і зміцнення структури колагену, який є основою сполучної тканини, підтримує шкіру у тонусі і підтягнутою.

Ожина покращує зір

Ожина корисна для здоров'я очей. Регулярне вживання цих ягід допомагає захистити очі від ультрафіолетового випромінювання, що пояснюється наявністю лютеїну. Лютеїн утворює захисний пігмент, званий макулою, в області за сітківкою і попереджає його пошкодження окислювальним стресом і випромінюванням світла. Крім того, антоціани і вітаміни, наявні в ожині, покращують зір і захищають очі від різних захворювань, таких як дегенерація жовтої плями, катаракта і нічна сліпота.

Вміст вітамінів і мінералів у ожині

Ожина на 100 г містить 43 ккал, 88,15 г води, 9,61 г вуглеводів (з яких 4,88 г цукрів), 5,3 г клітковини, 0,44 г жирів і 1,39 г білків, вітамін А, тіамін-B1, рибофлавін-B2, ніацин-B3, піридоксин-B6, фолієву кислоту-B9, вітаміни C, E, K, мінерали (кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, цинк).

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

07 жовтня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів