Сьогодні в Україні оновлюються правила маркування пачок сигарет: що зміниться та чому це важливо для збереження здоров’я

Сьогодні в Україні оновлюються правила маркування пачок сигарет: що зміниться та чому це важливо для збереження здоров’я
Із 11 січня 2024 року набувають чинності нові норми щодо маркування пачок тютюнових виробів. Це важливий етап імплементації директиви Єврокомісії 40/2014, яка передбачає комплекс заходів для захисту населення від шкоди тютюнових виробів та електронних сигарет.

 

Відтепер виробники мають розміщувати на упаковках із сигаретами оновлені графічні зображення з текстом медичних попереджень про шкоду і наслідки куріння на 65% площі пачки та QR-код, який веде на сервіс Центру громадського здоров’я щодо надання допомоги з відмови від куріння "Я кидаю курити"

Міністерство юстиції України затвердило 14 наборів медичних попереджень (варіантів тексту та ілюстрацій), розроблених Міністерством охорони здоров’я, технічні вимоги до дизайну та форми маркування, а також порядок нанесення попереджень виробниками тютюнових виробів. 

"Куріння тютюну у 70% випадків викликає хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ), за даними ВООЗ, це третя причина смертності у світі. Тому на рівні країни триває системна міжсеторальна робота: від інформаційно-роз’яснювальних заходів для підлітків до створення сучасних сервісів підтримки для боротьби із залежністю, посиленням законодавчих норм. Одним із аспектів - маркування пачок зображеннями медичних попереджень, які показали свою ефективність у таких прогресивних країнах, як Канада та Австралія, мають посилити ефект антитютюнових обмежень та спонукати курців до відмови від куріння", — зазначив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

В Україні куріння забирає в середньому 130 000 життів на рік. Тютюнокуріння підвищує ризик інсульту, стенокардії та інфаркту міокарда, і приблизно в 5 разів — раптової смерті. Сигаретна упаковка – важливий канал комунікації зі споживачами тютюну. Через привабливий дизайн виробники намагаються залучити до лав курців нових споживачів, зокрема молодь та підлітків, які найбільше піддаються подібним маркетинговим маніпуляціям. Водночас тютюнова упаковка є важливим джерелом інформування й про наслідки куріння: 93% теперішніх курців помічають медичні попередження на пачках сигарет, а 54% курців задумувались через них про припинення куріння. 

 

"27% населення України старше 18 років — теперішні курці. Медичні попередження на упаковках мотивують кинути курити і зменшують привабливість тютюну для людей без сформованої залежності, особливо серед молоді. А QR-код, який веде на сервіс "Я кидаю курити", збільшить ефективність медичних попереджень і підвищить успішність спроб кинути курити. Людина, яка за день викурює пачку сигарет, побачить попередження про шкоду куріння кожного разу, коли бере пачку, —  це щонайменше 20 разів на день і 7000 разів на рік. Реалістичні зображення справжніх хвороб, спричинених курінням,  допоможуть усвідомити проблему, прийняти рішення кинути курити, а наявність сервісу, куди можна звернутися за допомогою, додасть мотивації для дій" , – зазначає Наталя Гриб, в.о. керівника відділу профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я. 

Набори комбінованого медичного попередження було сформовано МОЗ у партнерстві з громадськістю, не пов?язаною з тютюновою індустрією, з бібліотек зображень тих країн, де медичні попередження довели свою ефективність (Австралія, Тайланд, Канада, міжнародної неприбуткової організації CTFK та міжнародної неприбуткової організації Vital Strategies). Попередження відповідають вимогам Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я з боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ) та базуються на висновках і рекомендаціях незалежних досліджень в країнах, де медичні попередження довели свою ефективність (ред. – ефективні медичні попередження це ті, які курців спонукають кинути курити, а не некурців не починати курити), і дослідженнях в Україні. 

"Команда ГО "Життя" у партнерстві з МОЗ України та ЦГЗ пройшла шлях від адвокації ухвалення антитютюнового Закону №1978-ІХ до впровадження його ключових норм заради захисту дітей та молоді України від смертельної загрози куріння та відновлення людського капіталу України. Оскільки міжнародні експерти рекомендують попередньо тестувати повідомлення на національній аудиторії, ГО "Життя" із залученням соціологів провели 2 етапи всеукраїнського дослідження. Результати обох досліджень були використані для підготовки набору медичних попереджень у Наказі МОЗ", – зазначив Дмитро Купира, виконавчий директор експертної громадської організації "Життя".

Нагадаємо, з 11 липня 2023 року в Україні діє комплексний антитютюновий Закон №1978, норми якого  базуються на положеннях Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та імплементують положення директиви 2014/40/ЄС, реалізація якої знизила поширеність куріння у Європейському Союзі. 

Ганна Свистун, головний фахівець з комунікацій Центр громадського здоров'я МОЗ України

 

11 січня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів