Закарпаття: чому платникам важливо обирати правильні реквізити для сплати податків?

Закарпаття: чому платникам важливо обирати правильні реквізити для сплати податків?
У зв’язку з надходженнями звернень платників податків щодо помилково сплачених коштів з одного бюджетного рахунку на інший, з однієї території на іншу, що є результатом помилкового вибору реквізитів бюджетних рахунків на відповідних територіях при сплаті платежів до місцевих бюджетів та єдиного соціального фонду, ГУ ДПС у Закарпатській області звертає увагу платників на наступне.

 

Неправильний вибір реквізитів бюджетних рахунків призводить до виникнення податкового боргу із зобов’язань платника, як наслідок – застосування штрафних санкцій та пені, так як неправильно сплачені кошти обліковуються в ІКП зі спеціальним кодом «Платежі до з’ясування». Зауважуємо, що відповідальність за правильність заповнення платіжних документів несе платник податків. Реквізити бюджетних рахунків розміщені на субсайті «Територіальні органи ДПС у Закарпатській області» єдиного веб-порталу ДПС України в розділі «Бюджетні рахунки» . При перерахуванні коштів до бюджетів просимо уважно вибирати реквізити рахунків. Порядок заповнення платіжних документів на сплату платежів до бюджету

При сплаті (стягненні) податків, зборів, єдиного внеску до бюджету платник податків поле «Призначення платежу» розрахункового документа заповнює з урахуванням вимог «Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 № 666 зі змінами та доповненнями (далі–Порядок). Пунктом 1 Порядку передбачено, що поле «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється таким чином:

  • поле № 1 – друкується службовий код (знак) «*» (ознака платежу);
  • поле № 2 – друкується розділовий знак «;» та код виду сплати (формат ссс - тризначне число);
  • поле № 3 – друкується розділовий знак «;» та один з нижченаведених реквізитів:
  1. код клієнта за ЄДРПОУ (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8);
  2. реєстраційний номер облікової картки платника податків (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України (для ФО, які мають відмітку у паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта);
  3. реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами (завжди має 9 цифр);
  • поле № 4 – друкується розділовий знак «;» та роз’яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі.

У разі сплати платежу до бюджету в іноземній валюті обов’язково вказується код класифікації доходів бюджету. При заповненні полів не допускаються пропуски (пробіли) між словами та службовими знаками (п.2 Порядку). Сплата за кожним видом платежу та за кожним видом сплати має оформлятися окремим документом на переказ (п. 6 Порядку). У разі наявності у платника податків, зокрема, податкового боргу, розрахунковий документ на переказ коштів приймається до виконання незалежно від напряму сплати, зазначеного у полі «Призначення платежу»розрахункового документа. При цьому зарахування коштів відбувається у порядку черговості, встановленому Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями, а такому виду сплати органами ДПС присвоюється код виду сплати 140 (п. 8 Порядку). Перелік кодів видів сплати (які вказуються в полі «Призначення платежу») розрахункового документа наведено в додатку до Порядку (п. 10 Порядку).

Відповідно до п. 13 додатка 9 «Указівки щодо заповнення реквізитів розрахункових документів та їх реєстрів» до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21 січня 2004 року № 22 зі змінами та доповненнями, у реквізиті «Отримувач» під час сплати платежів до бюджету зазначаються найменування (повне або скорочене) відповідної установи, на ім’я якої відкрито рахунки для зарахування надходжень до державного та/або місцевих бюджетів, найменування території та код бюджетної класифікації. З метою непорозумінь, уникнення боргу та штрафних санкцій ДПС у Закарпатській області звертається до платників податків бути уважними при виборі реквізитів бюджетних рахунків по відповідних територіях, правильному заповненні платіжних доручень на перерахування коштів до бюджету та ЄСВ. Інформація надана для розміщення на субсайті, мережі Фейсбук та засобах масової інформації.

ДПС у Закарпатській області

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

02 листопада 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів