Сталі закупівлі – здорова екологія

Сталі закупівлі – здорова екологія

 

Сталі закупівлі, по своїй суті, - новий формат відносин між державним органом та бізнесом, що захищає інтереси здорового навколишнього середовища. Основною ціллю таких угод є врівноваження екологічних, соціальних та економічних сторін виробництва та споживання продукції щодо раціонального освоєння природних ресурсів.

Так звані «зелені закупівлі» є рушійним двигуном сталого розвитку суспільства, та їх використання виступає визначальним маркером зрілості інвестиційного середовища та контрольованості політичного ризику. Подібний підхід дозволяє не тільки покращити якість виробництва, але й стимулює конкурентну складову для виробників інших держав.

Для екології

Застосування СПЗ системно та ефективно виправляє життєдіяльність людини, що за умов технологічного прогресу та комерційної гонитви, критично виснажила екологію з її обмеженим природним капіталом. Нарешті, проблеми глобального потепління стали не лише сьогоденням вчених та профільних організацій, що безпосередньо займаються дослідженнями у цій сфері. Визнання проблем якості води, повітря, ґрунту наразі стає частиною культурного усвідомлення та екологічного виховання сучасної людини. Зменшення забруднення ґрунту шкідливими хімічними речовинами, що напряму впливає не тільки на якість продуктів харчування людини, а, як наслідок, і на її мікробіом та здоров’я, має бути урегульованим та сталим. Ефективніше використання водного ресурсу з виключенням технологій, що забруднюють природні водойми, вимагає невідкладного перегляду на рівні системи життєзабезпечення людського суспільства. Виключення з обороту пакувальних матеріалів, наприклад, що непридатні для повторного чи екологічного використання, та відповідна утилізація відходів, все це є терміновими завданнями сучасного державного механізму з «зеленою» економікою.

Для економіки

Лобіювання інтересів підприємств, що відповідально ставляться до проблем екології та безпечного виробництва, забезпечить не тільки сталим розвитком з високими стандартами життя, але й дозволить постійно запроваджувати інноваційні підходи. При застосуванні енергоефективних систем та засобів, ми за інерцією зменшуємо необхідність та частоту витрат, що прямо демонструє економію державних коштів. За умов, що всі допорогові закупівлі, наприклад, проводяться за принципами екологізації, тоді дуже швидко та ефективно суспільство звикає отримувати якісну продукцію та, відповідно, відбувається консолідація навколо спільного питання та цілі. Коли державний замовник при виборі постачальника спирається на аналітичний механізм нецінових критеріїв, як то поняття життєвого циклу, відбувається економія не тільки державних коштів у довгостроковій перспективі, але й природного та людського ресурсу.

Досвід інших країн

В Іспанії у Бадалоні початкова школа IES La Pineda використовувала тільки перероблений папір, завдяки цьому щорічно заощаджувала 9574 літри води та 2048 кВт електроенергії, які необхідні для виробництва 128 000 аркушів нового чистого офсетного паперу з першосировини. У Барселоні для збору, вивезенню та утилізації сміття з вулиць міста почали використовувати дизельні та електричні (чи гібридні) машини, що зменшило шум та викиди на 35% та 30% відповідно. Впровадження практики компостування біосміття, що сьогодні проводять у всіх регіонах країни, дозволяє отримати якісне екологічне добриво для ґрунту. Кількість пунктів прийому вторинної сировини щодня тільки збільшується, а економія води для надання послуг збільшилася до 90%.

У Франції у школах та дошкільних закладах використовують екологічні мийні засоби як стандартні. Таким чином держава захищає від хімічних отруєнь не тільки дітей, але і персонал який відповідальний за догляд та чистоту. У засобах дозволені лише біорозкладні та екологічно чисті інгредієнти, які не забруднюють водойми та спрощують процес повторного очищення. Вірні акценти при використанні пакувальних матеріалів також дозволяють зменшити кількість відходів, які після сортування направляють на ресайклінг.

У Великобританії приклад закупівлі харчування лікарнею Ноттінгему (NCH) доводить важливість регулярних постачань від місцевих підприємців. Коли замовник фінансує підприємницьку діяльність свого сусіда, він залишає кошти на місцевому рівні і отримує свіжі продукти, що не потребують додаткового консервування чи особливих умов збереження та доставки. Відтак, зовнішні витрати суспільством було скорочено на 30 000 фунтів стерлінгів щороку, не говорячи вже про зменшення викиду парникових газів, які відбуваються під час транспортування з віддалених регіонів.

Погана звичка бізнесу замовляти товари в іншому кінці світу, замість створення виробництва на місцях та відповідної допомоги своїм малим підприємствам, руйнує екологію планети. Тільки тому, що хліб в Україні дешевший, канадські підприємці вважають за доцільне транспортувати його через океан у замороженому вигляді. Чи це корисно для пересічного канадця та економіки, а особливо для океану та повітря, що потерпають від забруднення?!

Оптимізація закупівельного процесу, шляхом зменшення цінової пропозиції від постачальників за рахунок великих централізованих замовлень, стимулюватиме засади «озеленення» економіки. Запровадження високих критеріїв оцінки якості та нові вимоги щодо екологічності продукції створять здорову конкуренцію на ринку, що також зміцнить економіку вцілому. Зменшення споживання за рахунок замовлення послуг замість закупівлі товарів по мірі можливого, є додатковим важелем на шляху до оптимізації та стабільного розвитку.

Створення культурних трендів та заохочення людини до пізнання усіх навколишніх процесів, шляхом введення новітньої інформації та останніх досліджень в обов’язкову освітню програму. Кожна світова держава як замовник, має створювати відповідні умови для бізнесу з новітніми екологічними стандартами та всіляко заохочувати людей підтримувати екологізацію життя та відносин по всьому світу.

 

05 листопада 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів