"Карантин вихідного дня" до кінця осені. Що зміниться для закарпатців?

"Карантин вихідного дня" до кінця осені. Що зміниться для закарпатців?
Кабінет міністрів запровадив в Україні загальнодержавний "карантин вихідного дня" з 14 по 30 листопада.

 

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду 11 листопада.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що Україні слід було б перейти на повний тритижневий локдаун, однак із урахуванням економічних чинників, міністерство пропонує запровадити "карантин вихідного дня".

"Економіка країни не витримає повного локдауну. Міністерство охорони здоров'я розробило зміни до постанови №641, які передбачають введення так званого карантину" вихідного дня", — заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

В процесі обговорення Шмигаль пообіцяв податкові преференції й гранти закладам культури. За його словами, конкретні кроки будуть напрацьовані в процесі перемовин з представниками галузей. Прем'єр також нагадав, які заходи будуть відновлені для підтримки бізнесу: компенсація частини зарплат виробників у зв'язку з простоєм виробництва, виплати на дітей для родин фізичних осіб-підприємців, спрощений механізм реалізації форс-мажорних обставин (визнання "карантину вихідного дня" форс-мажорною обставиною – ред.), продовження програми кредитів "5-7-9", яка дозволяє отримати кредитні канікули або рефінансування для бізнесу.

Максим Степанов, своєю чергою, нагадав, що ліжка у медзакладах України заповнюються в геометричній прогресії.

"Для лікарів найкращий спосіб — повний локдаун не менше, ніж на три тижні. Це найкраще, щоб медична система витримала навантаження. Але, спираючись на розрахунки Міністерства фінансів, ми не зможемо витримати повний локдаун. Виходячи з навантаження на медичну систему, ми пропонуємо "карантин вихідного дня". Головна мета цих заходів — максимально зупинити ланцюг передачі хвороби шляхом зменшення контактів між людьми. Як наслідок, зменшення захворівших і навантаження на медичну систему", — сказав Степанов.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко утримався під голосування за впровадження "карантину вихідного дня".

Що працюватиме

З 00:00 годин суботи до 00:00 годин понеділка працюватимуть:

  • продуктові магазини;
  • супермаркети, 60% площі яких відведено під торгівлю продуктами;
  • аптеки;
  • транспорт;
  • заправки;
  • ветеринарні аптеки;
  • заклади громадського харчування будуть працювати лише на винос.
  • фінзаклади для населення.
  • з 10 до 12 години вводяться пріоритетні години для обслуговування пенсіонерів.

Що заборонять

На вихідних буде діяти повна заборона діяльності закладів харчування, торгових центрів, культурних закладів, спортзалів, фітнес-центр, закладів розміщення, в тому числі готелів (окрім тих, що виконують соціальні функції).

На буднях по всій країні будуть обмеження, які діяли в "помаранчевій зоні": заборона надання послуг громадського харчування з 22:00 до 7:00 (окрім як на винос); заборона всіх розважальних закладів, дискотек і т.д.; заборонено перевезення пасажирів в кількості більше, ніж кількість місць для сидіння; заборонено заходи, з участю понад 20 осіб (окрім окремих заходів без глядачів); заборонено діяльність кінотеатрів т.ін. закладів з заповненістю понад 50% місць; мають бути маркування для соціальної дистанції, засоби захисту і т.д., заборона навчання в групах понад 20 осіб, або у разі якщо на самоізоляції понад 50%; спортзали й фітнес-зали повинні будуть забезпечити кількість відвідувачів з розрахунку одна людина на 20 кв.м.

Що відомо

  • Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив в інтерв'ю Суспільному, що Міністерство охорони здоров'я ініціює введення "карантину вихідного дня" вже найближчими вихідними — 14-15 листопада.
  • Кабінет міністрів не планує запроваджувати в Україні суворого карантину, оскільки країна не може його собі дозволити. Водночас продовжував розглядатися варіант введення "карантину вихідного дня".
  • Президент Зеленський підтримав запровадження "карантину вихідного дня".
  • Міністерство культури та інформаційної політики та комітет Верховної ради з питань гуманітарної та інформаційної політики виступили проти "карантину вихідного дня".
  • У Києві під будівлею Кабінету міністрів проходить акція протесту, учасники якої вимагають від уряду скасувати "карантин вихідного дня".

suspilne.media

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграм

 

12 листопада 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів