Привіт, Covid: історії боротьби з коронавірусом від відомих закарпатців

Привіт, Covid: історії боротьби з коронавірусом від відомих закарпатців
Covid-19 – не вигадка, і це підтвердять вам майже 5000 ужгородців, котрі побороли чи ще продовжують боротися з цією хворобою. Серед них є і чимало відомих публічних людей, котрі не змогли вберегтися, скоріше за все, саме тому, що їхня робота пов’язана з активним спілкуванням і контактуванням. «Про Захід» знайшов чотирьох ужгородців різного віку і різних професій, котрі погодилися розповісти про свою боротьбу з коронавірусом. Як вони заразилися, скільки витратили на лікування та які поради зі свого досвіду можуть дати здоровим та хворим– читайте далі.

 

Мирослава Каламуняк, генеральний директор ЗАТ «Ужгородська швейна фабрика «Парада»»: «Я багато думала про те, де могла заразитися. Можливо, в цеху, можливо, в офісі або десь необережно зняла маску, аби поспілкуватися. Мене саму це дуже здивувало, бо я завжди носила маску в громадських місцях і по сто разів на день мила руки. Одного дня у кінці жовтня в мене піднялася температура до 39°С, яка трималася три дні. Спершу я лікувалася, як при звичайній застуді, але на третій день зникли запахи і смак, пропало бажання їсти. Я спробувала додзвонитися своєму сімейному лікареві, але не змогла. Тоді звернулася за консультацією до знайомої лікарки, яка від початку пандемії працює з коронавірусними хворими. Вона порадила здати тест (він, звісно, був позитивний), пройти КТ легень (вони не були уражені), приймати противірусні препарати, вітаміни, багато пити. З незвичних симптомів – через тиждень у мене з’явилася сильна дратівливість, все мене злило. На 5-й день хвороби я почала приймати антибіотики. Це не було обов’язково, лікарка сумнівалася, чи потрібні вони мені, але я вирішила перестрахуватися. Через два тижні лікування КТ показало, що легені уражені на 10%, але хвороба протікала у доволі легкій формі. Загалом я хворіла три тижні. Зараз – вже на роботі, в доброму настрої, маю багато енергії, почуваюся нормально. Але утруднене дихання все ж трохи залишається, тому я слідкую за правильним харчуванням, приймаю вітаміни, займаюся фізичною активністю».

Поради від Мирослави Каламуняк:

– не панікувати, не боятися хвороби, дуже важливим є позитивний настрій;

– врахуйте всі «за» і «проти», вирішуючи, приймати антибіотики під час лікування, чи ні;

– під час хвороби і в період реабілітації розробляйте легені, займайтеся дихальними вправами. Найпростіша вправа – надувати повітряні кульки.

Ігор Баран, підприємець, співзасновник фірми «СЕНК»: «Уявлення не маю, де я міг заразитися. У громадських місцях завжди носив маску, спілкувався виключно з близькими, ніхто з яких на момент, коли я заразився, не мав жодних ознак хвороби. Тобто мене заразив безсимптомний хворий, і це ще раз доводить, що навіть люди без симптомів переносять вірус, а тому повинні носити маски. Все почалося з легкого покашлювання, потім стало гірше. Мені порадили одразу  протестуватися, тож, аби не чекати кілька днів результату безкоштовного тестування, я пішов до приватної клініки. Там же мені зробили КТ, взяли аналіз крові. Разом із консультацією лікаря це коштувало близько 3,5 тисяч гривень. Тест виявився позитивний, КТ показало, що на легенях починається ураження. Я думаю, що вчасно почате лікування допомогло уникнути важких наслідків. Ми знаємо, що антибіотики не лікують вірус, але щоб уникнути загрози бактеріальної пневмонії, мені їх виписали. Не знаю, чи це вони мені допомогли, чи просто організм міцний був, але хвороба минула в легкій формі. Нині я почуваю себе нормально, хоча коли на другий тиждень спробував вийти у сад і трохи попрацювати, одразу відчув страшну втому. Навіть при легкому фізичному навантаженні з’являлася слабкість. Нюх уже повернувся (загалом запахів не відчував 5 днів), смак і не пропадав. Я багато років займаюся спортом, не покинув фізкультури і зараз. Навантаження роблю легкі, практикую дихальні вправи. Наразі ми з сином ще перебуваємо на самоізоляції, у сина теж виявили коронавірус, хоча симптомів не має жодних, трохи покашлює».

Поради від Ігоря Барана:

-використовуйте захисні засоби, щоб не заразитися і не заразити інших, якщо ви хворієте безсимптомно;

– якщо з’являються симптоми вірусної хвороби, одразу сприймайте це як Ковід: звертайтеся до лікаря і робіть тестування. Чим швидше ви почнете лікування, тим більше шансів легше побороти хворобу;

– частіше бувайте на свіжому повітрі, гуляйте;

– робіть неінтенсивні фізичні вправи, практикуйте дихальну гімнастику.

Олена Арбузна, ліцензований інструктор з танцювального фітнесу Zumba: «Я та моя сім’я перехворіли на коронавірус, хоча у статистику і не потрапили. Вересень у мене був дуже активний, я проводила тренування, спілкувалася з багатьма людьми, тож заразитися могла будь-де. Я взагалі не одразу зрозуміла, що це коронавірус. Спочатку відчувала слабкість, а на 3-4 день зрозуміла раптом, що не відчуваю запахів і смаку. Температури високої у мене не було, тож я навіть не зверталася до лікаря. Наша сім’я взагалі дуже рідко звертається до лікарів, хіба вже є справді серйозна причина. У цьому випадку я теж вирішила почекати кілька днів, подивитися, як себе буду почувати. Одразу за мною середній син почав хворіти, а потім і чоловік (у нього була температура, біль у м’язах, слабкість). Ми самоізолювалися, почали лікуватися гомеопатичними препаратами і давали нашим організмам можливість  справитися з хворобою самим. За 7-10 днів ми з чоловіком уже почувалися добре, середній син відчував легкі симптоми два тижні. Тести на ковід ми не здавали, але я впевнена, що це був саме він. Думаю, нам допомогли легко подолати хворобу сильний імунітет та позитивне мислення. Плюс активний спосіб життя та більш-менш правильне харчування».

Поради від Олени Арбузної:

- якщо ви захворіли, налаштуйтеся на позитив, повірте у сили свого організму;

– багато пийте;

– слухайте свій організм: якщо він каже, що хоче відпочити, дайте йому відпочити;

– рухайтеся, виходьте на свіже повітря подалі від людей і гуляйте.

Денис Ман, директор Агенції регіонального розвитку Закарпатської області: «Це звичайна застуда!»,– це, напевно, найчастіше озвучувана характеристика коронавірусу. Я бачив не одного скептика, який казав, що нічого страшного ця хвороба не несе, а потім на власному досвіді переконувався, що це не так. Коронавірус не перебірливий і, на жаль, навіть, якщо ти себе бережеш, можеш мимоволі стати заручником його симптомів. Маска, часте миття рук та антисептики були звичними для мене, однак і я дав слабинку, пропустивши якесь із рукостискань або розмову без маски. Для мене спілкування з людьми – велика частина моєї роботи та звичного темпу життя: десятки контактів протягом дня. А жовтень через вибори став урази багатшим на такі контакти.

Симптоми, які перебороли я та моя родина, не можна назвати найгіршими: температура, нежить, слабість в ногах, а також втрата смаку та нюху в дружини супроводжувалися невисокою температурою протягом перших днів. На жаль, маємо знайомі родини, де запалення легень, висока температура та інші симптоми часто супроводжували хворих, кілька людей навіть померли через коронавірус. Тому варто пам’ятати, що кожен організм по-різному реагує на наявність вірусу і не всі можуть перенести його у так званій «легкій» формі. За час хвороби ми не контактували зі знайомими і рідними, відповідально поставилися до самоізоляції. Консультувалися, крім сімейного, ще і з лікарем-інфекціоністом, який порадив приймати антибіотики. Зважаючи на те, що в перші дні було складно, антибіотики приймали, так само як і пробіотики. Чи було лікування дорогим? Я б не сказав, що ми витратили на лікування більше 1000 гривень. Однак, зважаючи на те, що воно в моєму випадку триває і досі, ця сума зростає. Річ у тім, що хоч із часу негативного тесту вже минув місяць, я досі не можу повноцінно повернутися у попередню форму. Відчуваю, що мій організм виснажений та потребує відпочинку, причому цей стан не вирівнюється навіть добрим сном. Тож не хворійте і бережіть одне одного».

Поради від Дениса Мана:

- Відповідальність – це риса, яка має стати першим вашим пріоритетом: якщо вже ви захворіли, не намагайтеся вийти за кавою, хлібом чи просто погуляти. Бережіть своїх близьких та друзів, вони не мусять перехворіти разом із вами;

– рішення щодо прийому ліків має відбуватися виключно під наглядом лікаря;

– дайте собі відпочити, якщо вже захворіли, не виснажуйтеся. Внутрішні сили йдуть на боротьбу з вірусом, не додавайте їм роботи.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, «Про Захід»

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

25 листопада 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів