Закарпатським платникам податків - про прощення фінансових санкцій

Закарпатським платникам податків - про прощення фінансових санкцій
Закон України від 4 грудня 2020 року № 1072-IX збільшив мінімальний поріг суми податкового боргу, до якої не застосовуються заходи стягнення. Також законодавець передбачив одразу декілька механізмів врегулювання податкового боргу, залежно від його суми та категорії платників податків – боржників.

 

Зокрема, Законом № 1072 передбачено прощення фінансових санкцій платникам податків за умови прискореної сплати основної суми податкового боргу фізичними і юридичними особами окремих категорій. Для цього платникам податків необхідно звернутись до контролюючого органу за місцем обліку із заявою в довільній формі та забезпечити протягом шести місяців з дня набрання чинності Закону № 1072 погашення грошовими коштами основної суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/ відстроченням), що виник станом на 1 листопада 2020 року, та своєчасну і у повному обсязі сплату поточних податкових зобов’язань.

Норма розповсюджується на платників податків, що станом на 1 листопада 2020 року мають податковий борг, за виключенням:

  1. великих платників податків, що відповідають критеріям, визначеним підпунктом 14.1.24 пункту 14.1 статті 14 Кодексу;
  2. осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства;
  3. осіб, відносно яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;
  4. банків, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;
  5. осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

У разі, якщо всі умови виконано, розрахунки з бюджетом проведено у термін до червня 2021 року включно - штрафні санкції і пеня, що підлягають застосуванню та нарахуванню у зв’язку зі сплатою такого податкового боргу, не нараховуються та не стягуються. Довідково: пункт2 (прим3) підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України.

ДПС у Закарпатській області

 

11 січня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів