До уваги органів місцевого самоврядування та орендарів водних об’єктів Закарпаття!

До уваги органів місцевого самоврядування та орендарів водних об’єктів Закарпаття!
02.03.2021 року почнуть діяти зміни до Водного кодексу, Закону України “Про оренду землі” та деяких інших актів, що регулюють дане питання.

 

Як передбачено назвою Закону про внесення таких змін, їх метою є уточнення порядку передачі в оренду водних об’єктів у комплексі з земельними ділянками. Тобто спрощення процедури оренди водних об’єктів та земельних ділянок під ними.

На даний момент законодавство регулює дане питання різними нормативними актами, які в деякій мірі хоч і дублюють правила передачі таких об’єктів в оренду, але й мають певні термінологічні розбіжності, що інколи призводить до плутанини та ускладнює життя орендарів водних об’єктів.

Змінами ж впроваджується єдиний договір оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом (Договір). Він поширюється на всі водні об’єкти, які можна передавати в оренду та дасть змогу усунути розбіжності, які існували до цього. Право оренди землі за цим Договором поширюватиметься і на водний об’єкт, розташований на ній.

Важливими також будуть такі зміни:

·       заборона передачі в суборенду земельної ділянки в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом

·       обов’язок орендаря надавати третім особам можливість здійснювати спеціальне водокористування (за винятком випадків, коли воно унеможливлює використання орендарем водного об’єкта для потреб, визначених у Договорі)

·       встановлення п'ятиденного строку після державної реєстрації права оренди земельної ділянки державної або комунальної власності для надання копії договору оренди відповідному податковому органу, а в разі оренди земельної ділянки в комплексі з розташованим на ній водним об'єктом - також відповідному територіальному органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства.

Такий договір повинен зазначати:

ü об’єм та площу водного об’єкта (водного простору), розмір орендної плати за водний об’єкт.

ü зобов'язання орендаря щодо здійснення заходів з охорони та поліпшення екологічного стану водного об'єкта, експлуатації водосховищ і ставків відповідно до встановлених в установленому порядку режимів роботи;

ü зобов'язання орендаря щодо необхідності оформлення права користування гідротехнічними спорудами та права спеціального водокористування;

Договори оренди водних об’єктів, укладені до набрання чинності Законом, продовжать діяти на передбачених в них умовах. Після спливу їх строку, оформити право оренди водних об’єктів буде можливо за «новим» Договором.

Сторони договорів оренди водних об’єктів / земельних ділянок під водними об’єктами, що не передбачають умов щодо розміру орендної плати за земельну ділянку / водний об’єкт та укладені до набрання чинності Законом, повинні протягом одного року після набрання чинності Законом визначити такі умови.

Тому, шановні орендарі та орендодавці водних об’єктів, майте на увазі такі зміни, і якнайшвидше приводьте свої договори оренди у відповідність до законодавства. Якщо у Вас виникають з цим проблеми, чи Ви маєте якісь запитання, сміливо звертайтеся до ПАО «Consensus» за телефоном +38 (066) 204 46 43 або приходьте до нас в офіс за адресою м. Ужгород, вул. Гойди, буд. 10, оф. 60. Будемо раді допомогти!

 

 

01 лютого 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів