Вечір у засніженому й відреставрованому Невицькому замку (ФОТО)

Вечір у засніженому й відреставрованому Невицькому замку (ФОТО)
Оновлення Невицького замку чекали багато закарпатців. За його долю переживали навіть ті, хто живе в інших регіонах, але бував тут. Нині у замку завершилися реставраційні роботи. Як він виглядає – дивіться на фото Uzhgorod.net.ua.

 

Нагадаємо, реставрація замку розпочалася у липні 2020 року у рамках реалізації ґрантовго проєкту "Розвиток інфраструктури у сфері туризму і рекреації Закарпаття, шляхом реставрації пам'ятки архітектури національного значення – Невицького замку (перша черга невідкладних робіт)".

Зараз відновлені стіни замку, повністю відреставровані дві вежі. В одну з них, головну вежу донжон, можна потрапити. Всередині доволі круті сходи, що ведуть на самісінький верх. Також є балкончик та оглядовий майданчик, із якого відкривається чудова панорама на Ужанську долину і річку Уж.

Наразі є проблема: забудова поруч. Зі слів історика, дослідника замку Олександра Дзембаса, «пам’ятка перестає пам’яткою. Там поруч ведуть будівництво і захопили частину території, встановили величезний паркан. Попри усі негаразди і труднощі добре вдалося відновити вежі, недоліки мінімальні. Всі проблеми можна вирішити, коли буде повернено територію. Інакше вона втрачає цілісний комплекс. І це величезна проблема, яка може стати на заваді туристичній привабливості цього місця».

Сьогодні стало відомо, що у разі подальшого перешкоджання безперешкодному доступу до Невицького замку депутати Закарпатської обласної ради звертатимуться до прокуратури: 

"Для вирішення цього питання прийнято рішення вчергове звернутися до кінцевого бенефіціара споруди з проханням організувати безперешкодний прохід для відвідувачів замку. Якщо ж прохання обласної ради буде знову проігноровано, депутати мають намір звернутися до прокуратури з проханням перевірити законність обмеження руху та привласнення дороги загального користування на замковій горі", йдеться у повідомленні Закарпатської обласної ради у Фейсбук.

Uzhgorod.net.ua

 

22 лютого 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів