Закарпатські депутати: на території краю склалася катастрофічна ситуація з надходженням гуманітарної допомоги та її використанням

Закарпатські депутати: на території краю склалася катастрофічна ситуація з надходженням гуманітарної допомоги та її використанням
Депутати Закарпатської обласної ради сьогодні під час пленарного засідання звернулися до центральної влади з проханням

 

Редакція видання подає текст звернення до уваги читачів:

"На адресу керівництва області та депутатів обласної ради надходять численні звернення від керівників благодійних та релігійних організацій щодо проблемних питань, пов’язаних з процедурою визнання вантажів гуманітарною допомогою та їх подальшого розподілу.

Закарпаття, як прикордонна область, має тісні зв’язки з закордонними державами і активно співпрацює з іноземними донорами для розв’язання соціальних проблем за рахунок гуманітарних вантажів.

На сьогоднішній день надходження та використання гуманітарної допомоги в області є вагомим додатковим інструментом покращення добробуту малозабезпечених, одиноких громадян, осіб з інвалідністю, багатодітних родин, у тому числі осіб ромської національності. Багаторічний досвід роботи дав можливість розвинути системні форми співпраці, а саме: утримання недержавних соціальних установ, підтримку та облаштування державних закладів охорони здоров’я та освіти, організацію дитячих таборів відпочинку, реалізацію соціальних проектів з додаткової соціальної підтримки найбільш незахищених верств населення області тощо.

Щороку саме для реалізації цих напрямів роботи в область надходило до 200 вантажів гуманітарної допомоги загальною вагою понад 1500 тонн. Однак, вже у 2020 році на територію області на адресу 29 організацій - отримувачів допомоги (за підсумками попередніх років їх було понад 50), надійшло лише 682 тонни гуманітарної допомоги з 13 країн світу, у складі якої були: 43 тонни дезінфікуючих засобів, засобів індивідуального захисту, апаратів ШВЛ, медичних ліжок; 130 тонн продуктів харчування, більше 4000 різдвяних та новорічних подарунків для дітей; 1 пожежно-рятувальний автомобіль,                          4 автомобілі швидкої допомоги та інше.

Органи державної влади зобов’язані підтримувати благодійництво, яке сприяє реалізації державних гарантій соціального захисту населення у той час, коли громадяни області, як і більшість українців, змушені долати наслідки запровадження карантинних обмежень, що погіршили їх матеріальний стан, та вживати заходів щодо спрощення діяльності неприбуткових організацій для розв’язання важливих соціальних питань.

Однак, внаслідок внесених Мінсоцполітики України протягом останніх трьох років змін до нормативних документів щодо процедури визнання гуманітарних вантажів, механізму розподілу гуманітарної допомоги та звітування, обсяги отримання та розподілу допомоги з початку 2020 року в Закарпатській області значно зменшилися у порівнянні з минулими роками.

21 січня 2021 року в облдержадміністрації за участі керівництва області, народного депутата України Михайла Лаби, депутатів обласної ради відбулося засідання за круглим столом з керівниками благодійних та релігійних організацій - отримувачів гуманітарної допомоги, під час якого проаналізовано практичну сторону виконання отримувачами та набувачами вимог нормативних актів про визнання гуманітарних вантажів та узагальнено проблемні питання, які стосуються гуманітарної допомоги, а також повністю підтримано думку громадськості області щодо катастрофічності ситуації, яка склалася з надходженням допомоги та її використанням на території Закарпаття.

Багаторічна співпраця благодійних, релігійних та громадських організацій в області із закордонними донорами щодо здійснення системної соціальної роботи за рахунок надходження гуманітарної допомоги з 1 січня 2021 року фактично зупинилася. Організації змушені відмовлятися від вантажів та спільних багаторічних проектів, які заплановано було реалізовувати у 2021 та наступних роках.

Зокрема, значно ускладнилася процедура визнання, розподілу гуманітарної допомоги та порядок звітування про її використання внаслідок прийняття: наказів Мінсоцполітики України від 06.04.2017 № 573 «Про затвердження Переліку документів, які подаються для визнання вантажів (товарів), коштів, у тому числі в іноземній валюті, виконаних робіт, наданих послуг гуманітарною допомогою»; від 31.07.2020 № 539 «Про затвердження форм звітів про наявність та розподіл гуманітарної допомоги та Інструкції щодо їх заповнення»; протокольних рішень Робочої групи з питань гуманітарної допомоги при Мінсоцполітики України від 04.12.2019 № 41 та від 15.01.2020 № 1.

Вимоги зазначених нормативних актів та протокольних рішень Мінсоцполітики суперечать чинним механізмам формування вантажів іноземними донорами за кордоном та їх подальшого використання, самим засадам благодійництва в Україні, унеможливлюють подальшу діяльність благодійних організацій Закарпаття із залучення гуманітарної допомоги на територію області та призводять до перенаправлення вантажів із-за кордону в інші країни.

Вважаємо, що ситуація, яка склалася, дискредитує ті реформи, які проводяться Главою держави разом із Урядом України щодо поліпшення добробуту українців, підриває довіру громадян до засад благодійництва та не сприяє створенню позитивного міжнародного іміджу держави. Разом з тим відновити роботу в цьому напрямі можливо за умови стабільної підтримки такої діяльності з боку законодавчої та виконавчої гілок влади країни та належного сприяння розв’язанню цих проблемних питань з боку Мінсоцполітики України, до повноважень якого належить їх вирішення, а також шляхом відновлення діяльності Комісії з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів України.

У зв’язку із викладеним вище та враховуючи важливість і нагальність вирішення питання з відновлення діяльності організацій - отримувачів гуманітарної допомоги щодо надходження гуманітарної допомоги в область, вимагаємо невідкладно прийняти узгоджені державницькі рішення та спростити процедуру визнання вантажів гуманітарною допомогою, механізму її розподілу та звітування".

 

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

25 лютого 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів