НБУ розширив можливості для кредитування малого та середнього бізнесу

НБУ розширив можливості для кредитування малого та середнього бізнесу

 

Нацбанк переглянув окремі вимоги для банків у визначенні кредитних ризиків за активними фінансовими операціями. Тепер у малого та середнього бізнесу буде більше можливостей для кредитування, - повідомляють у прес-службі регулятора.

Зміни торкнулися кількох пунктів:

  1. Розширено коло позичальників, для яких може бути застосована спрощена схема оцінки кредитних ризиків, а саме, ґрунтуватися тепер будуть в залежності від стану боргу, який ними обслуговується. Спрощену схему застосовуватимуть й на іпотечні позики, що не перевищують 0.1% від капіталу банку.
  2. НБУ дозволив враховувати доходи членів сім'ї при оцінці кредитоспроможності. Крім того, якщо у клієнта укладено договір про страхування нерухомості (іпотеки), то банк може не здійснювати огляд житла.
  3. НБУ також знизив межі, за яких боржника переводять в категорію дефолтного при розрахунку кредитних ризиків. Для юридичних осіб межа опустилася до значення 0.005, що тепер ідентично значенню при оцінці приватного підприємця.
  4. Банки зможуть визначати клас позичальника, що відноситься до групи юр. осіб під загальним контролем, з огляду на міжнародні шкали оцінки.

Як повідомляють в прес-службі регулятора, НБУ готовий дати можливість оцінити невеликі позики, які не приносять великих ризиків, за спрощеною схемою, навіть якщо кредитор тільки почав видавати позики, але не накопичив великий портфель. В основному, під ці поправки потрапляють малі та середні підприємства, а також іпотечні позики.

На думку Нацбанку, нововведення сприятимуть розвитку даних пріоритетних напрямків у 2021 році. Вони наберуть чинності з 01.03.21 року.

Експерти вважають, що за останні 3-5 років в Україні істотно пом'якшилися стандарти кредитування. Якщо говорити про сектор мікрокредитування, то там ситуація ще більш комфортна для боржників.

Як повідомляє сервіс по підбору онлайн кредитів Crezu, підприємці можуть звертатися до мікрофінансових компаній та отримувати невеликі кредити цілодобово всього за 15-20 хвилин. На відміну від банків МФО висувають мінімальний список вимог:

  • Можна оформити позику лише за паспортом та ІПН;
  • Використовувати кредит на будь-які потреби: поповнення оборотних коштів, закриття касового розриву й т.д.;
  • Не звітувати кредитору про цільове використання грошей;
  • Не залучати поручителів та оформлювати позику без застави.

Також МФО готові видавати позики без оцінки кредитоспроможності та кредитної історії. Хоча позичальник платить за це більший відсоток, ніж у банку, швидка позика може виручити підприємців у форс-мажорній ситуації, - підкреслили в Crezu.

 

05 березня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів