Вийшла друком перша дитяча повість про Карпатську Україну

Вийшла друком перша дитяча повість про Карпатську Україну
Карпатська Україна отримує щодалі більший розголос не тільки в історичних та політологічних студіях, але і в художній літературі.

 

Про українське державу за Карпатами в 1938-1939 роках вже написані романи «Сонце з Заходу» Уласа Самчука, «Заплакали Тиса кров’ю» Івана Долгоша, «Карпатський кросворд» Сергія Федаки. А днями у харківському видавництві «Фоліо» побачила світ і перша дитяча повість на цю непросту, але вкрай важливу для української історії тему. Автором «Героїчних канікул» є ужгородський письменник і журналіст Олександра Гаврош, який звертався до подій Карпатської України вже й раніше. Зокрема, у 2019 році в Закарпатському театрі драми і комедії була поставлена його п’єса «Останнє танго з Хуста». Того ж року в тернопільському видавництві «Навчальна книга-Богдан» вийшла документальна книжка Олександра Гавроша«Нескорена Карпатська Україна».

«Героїчні канікули» є третьою повістю із серії «Музей пригод», в якій розповідаються про мандрівки в часі працівників київського музею раритетів – директора Романа Попадинця, його сина школяра Яся та молодої завідувачки фондів Яни Приймак. Цього разу невтомні дослідники вирушають у закарпатське місто Хуст, де здійснюють подорож у березень 1939 року.

На думку доктора історичних наук Сергія Федаки, «маємо цікавий зразок, як можна нестандартно, але при цьому переконливо оповідати про минувшину нинішньому комп’ютерному поколінню дітлахів, поведеному на різноманітних гаджетах і орієнтованому на перш за все на візуальне, а не текстове сприйняття інформації. Уперше в сучасній літературі маємо вражаючі замальовки Хуста – і нинішнього, й історичного, що сприяє підвищенню туристичного привабливості цього міста. Повість читаєш на одному диханні, настільки усе хвацько закручено, а кожен епізод щільно припасовано до попереднього і наступного».

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

15 березня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів