Два простих кроки профілактики раку молочних залоз

Два простих кроки профілактики раку молочних залоз
Здоров’я важливе для повноцінного життя.

 

За даними Всесвітньої організації здоров’я, у жінок захворювання на рак молочної залози є одним з найбільш поширених онкозахворювань незалежно від країни проживання. Це підтверджується і статистикою в Україні - дана хвороба посідає чільне місце серед онкопатологій для жінок. Дуже часто захворювання виявляють вже на 3 чи 4 стадії, коли лікування складне. Наріжним каменем боротьби з раком молочної залози залишається його раннє виявлення.

Лікарі-мамологи лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант» ретельно консультують та проводять огляд жінок. Звичайно, більшість захворювань молочної залози не відносяться до онкопатологій. Це можуть бути доброякісні пухлини (фіброаденоми), кісти, ліпоми тощо. Вони не є критичні для здоров’я та, все ж, правильно ідентифіковані можуть бути тільки лікарями.

Як допомогти собі і не пропустити дійсно загрозливий стан? Достатньо взяти за правило 2 простих кроки:

  1. Самоогляд молочних залоз. Важливо розуміти — не існує неправильного самоогляду. Все що вас насторожує (будь-які зміни шкіри, втягнення соска чи виділення з нього, біль і т.д.), вартує уваги і перевірки у лікаря. І нехай краще ця перевірка буде помилковою тривогою — порадійте цьому із вдячністю до себе за увагу до свого тіла.
  2. Профілактична УЗ діагностика молочних залоз раз в рік і огляд у мамолога. Будь-які відхилення виявлені при ультразвуковій діагностиці не є підставою для кінцевого діагнозу, як і для самозаспокоєння. Варто з наявним результатом звернутись до лікаря.

За потреби, жінці може знадобитись додаткова діагностика — компресійна еластографія молочних залоз (зручний і точний метод ультразвукової діагностики для диференціації доброякісних та злоякісних пухлин), тонкоголкова пункційна біопсія, мамографія. На першій стадії виявлення захворювання відсоток одужання складає 95-98%.

До основних факторів ризику розвитку раку молочних залоз відносять:

  • Жіноча стать. У чоловіків натомість хвороба можлива, але рідкісна.
  • Генетична схильність, наявність захворювання в родині (у матері, бабусі).
  • Вік понад 40 років.
  • Рання менструація та пізня менопауза.
  • Спосіб життя — нічна робота, малорухомий спосіб життя, зайва вага, куріння тощо.
  • Відсутність вагітностей та грудного вигодовування.

На жаль, захворювання може бути виявлено у жінок, які ведуть здоровий спосіб життя , мають дітей, є молодші і тридцяти років. Тобто, не зважаючи на ніби-то відсутність факторів, краще у звичайному порядку раз в рік пройти обстеження. І в позачерговому порядку звертатись, якщо щось турбує.

Профілактичні огляди є запорукою збереження здоров’я і життя.

 

23 березня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів