Цієї ночі Закарпаття разом з всією Україною переходить на літній час

Цієї ночі Закарпаття разом з всією Україною переходить на літній час
У ніч на неділю, 28 березня, о третій годині ночі за київським часом стрілки годинника переводять на одну годину вперед.

 

Дискусії з приводу того, чи потрібно переходити на літній час, точилися у владних кабінетах останні кілька тижнів. У Верховній Раді планували запровадити один постійний час, але цей законопроєкт провалили і ще допрацьовують.

Відтак, наразі залишається чинною постанова Кабінету Міністрів від 1996 року № 509 "Про порядок обчислення часу на території України".

Таким чином, 28 березня о 3-їй годині за київським часом запроваджується літній час шляхом переведенням годинникової стрілки на 1 (одну) годину вперед.

Чому щорічно переводять годинники

Перехід на зимовий і літній час відбувається відповідно до постанови Кабміну від 1996 року "Про порядок обчислення часу на території України".

Щорічно в останню неділю березня о третій ночі годинники переводять на годину вперед, а в останню неділю жовтня — на годину назад.

Сезонне переведення годинників було запроваджено для більш раціонального використання світлого часу доби й економії електроенергії на освітлення.

Однак багато країн уже відмовилися від зміни часу двічі на рік. Адже на противагу економії електрики виставляється шкода для організму людини та інші чинники.

Експерти зазначають, що зміна часу не лише економічно неефективна, а й впливає на фізичний стан людини. Щопівроку перелаштувати організм до нового ритму може коштувати доволі дорого.

Як пережити перехід на літній час

Перехід на літній час, коли сон раптово зменшується на годину, у багатьох людей може спричинити безсоння, проблеми з концентрацією уваги, дратівливість, занепад сил, зміну настрою та навіть загострення хронічних захворювань.

"Депресія, в'ялість, втома, роздратованість, навіть суїцидальні думки і події. Тому не треба переводити, не треба нічого змінювати", - каже кардіолог-сомнолог Юрій Погорецький.

Фахівці радять заздалегідь самостійно готувати організм до зміни часу. Так, за тиждень-два до цього можна почати трішки раніше лягати спати й прокидатися, поступово "зсуваючи" графік на декілька хвилин.

Корисна для організму будь-яка фізична активність, зокрема прогулянки на свіжому повітрі. Важливо також дотримуватися правильного раціону харчування, виключивши алкоголь та шкідливу їжу, пити багато рідини і, звісно, добре висипатися.

Mukachevo.net

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

27 березня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів