Відомому закарпатському фольколористові Іванові Хланті виповнюється 80 років

Відомому закарпатському фольколористові Іванові Хланті виповнюється 80 років
У кожного своя доля і свій шлях широкий. І у кожного свій хрест, який кожен обирає сам. Іван Хланта обрав щоденну працю заради збереження і примноження духовних цінностей народу. Допомагай йому в цьому, Господи! Побажаймо і ми йому на обраному шляху Божої ласки, благодаті й натхнення особливо у ці світлі дні – підготовки до 80-річчя з дня його народження. Палкий патріот української культури, невтомний ініціатор, умілий організатор завжди в пошуках, у творчих дерзаннях. Таким ми бачимо цього невтомного збирача національних українських скарбів.

 

Відомий науковець, доктор мистецтвознавства, заслужений діяч мистецтв України Іван Хланта є натхненником і творцем унікального музею, який функціонує при Копашнівській загальноосвітній школі І–ІІІ ступенів з 4 вересня 2005 року. Музей є практичним втіленням книги Івана Хланти «Літературне Закарпаття» у ХХ столітті (1995). Тут представлені закарпатці, які обрали перо своїм інструментом у боротьбі за правду. Літературний матеріал у музеї охопив усі райони Закарпатської області. Він нараховує понад 4000 експонатів. Тут також зібрано понад 30 картин живописців Закарпаття. Оглядаючи музей, відчуваєш гордість за наше красне письменство, фольклор та мистецтво, дякуєш тим людям, які свято бережуть наші духовні надбання. З часу відкриття цього музею тут побували сотні й сотні відвідувачів як із Закарпаття, так і всієї України, а також із Польщі, Росії, Румунії, Сербії, Словаччини. Хочеться вірити, що Копашново стане своєрідною українською Мекою, куди добиратимуться люди, щоб причаститися з її криниць духовності.

          Дзвонили дзвони тай на всі Карпати –

          Великдень! Свято із найбільших свят.

          І саме на Великдень Йвана Хланту

          Всевишній дав нам - душу і талант.

Так висловив Михайло Рішко захоплення від творчого доробку Івана Хланти.

Іван Васильович щоденно інтенсивно записує і досліджує фольклор. Як педагог свої знання, уміння, душевне тепло, життєвий і творчий досвід з радістю і захопленням віддає своїм шанувальникам.         

По-справжньому щасливий від спілкування зі своєю дружиною Марією, трьома дітьми та шістьма внуками.

Іван Хланта автор понад 110 книг! Вдумаймося в цю цифру. Видати таку кількість книг під силу тільки людині з великим серцем і невтомною енергією та бажанням донести до нас, читачів, величезне багатство нашого краю.

Про його фольклористичну діяльність йдеться не тільки у пресі Закарпаття та України, але й Білорусі, Молдови, Польщі, Росії, Румунії, Сербії, Словаччини, Угорщини. Особливе місце у творчості Хланти-науковця займає монографія «Пісні над Карпатами» (1994) про Заслужений академічний Закарпатський народний хор.

Сповнений сміливих творчих задумів, нині, як і завжди, з дня в день активно й успішно працює задля збагачення культурних набутків, надій.

Тож доброго здоров’я Вам, Іване Васильовичу, під нашими високими закарпатськими зорями! З рос і вод численних карпатських стежок, плаїв і зворів, джерел, потічків, які Ви з любов’ю вбирали у себе усім єством своїм та зосереджено записували під чарівні мелодії старожилів. Аби Вам ще довго-довго не тільки жилося й ходилося рідним краєм, але й плідно працювалося на неозорій ниві нашої безсмертної української культури.

Марія Панько,

керівник народного аматорського фольклорного колективу «Ґаздині» будинку культури села Пацканьово Ужгородського району

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

15 квітня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів