Науковці влітку планують зупинити смартдатчик погоди, який працює на горі Піп Іван

Науковці влітку планують зупинити смартдатчик погоди, який працює на горі Піп Іван

 

Науковці влітку планують зупинити смартдатчик погоди, який працює на даху колишньої астрономічної обсерваторії, що на горі Піп Іван, пише Укрінформ.

Про це в Івано-Франківську для ЗМІ повідомив ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, скільки ще часу буде працювати смартдатчик погоди, влаштований на обсерваторії гори Піп Іван.

«Ми будемо вести розмову з колегами влітку про його (смартдатчика - ред.) зупинку і аналіз матеріалу», - повідомив Цепенда.

За його словами, смартдатчик погоди Lufft WS800-UMB працює на даху колишньої астрономічної обсерваторії, на вершині Піп Іван, третій рік поспіль. Саме за його показниками учені визначать тип телескопів, які встановлять на обсерваторії.

«Їх планують встановити два – професійний і навчальний, який буде доброю основою для учнів, студенті і всіх, хто цікавиться астрономією», - додав ректор університету.

Піп Іван (також Піп Іван Чорногірський або Чорна Гора) — одна з найвищих вершин Українських Карпат, з висотою 2020,5 м. Астрономічна і метеорологічна обсерваторія на вершині Піп Іван або Білий Слон — колишня обсерваторія, в якій постійно жили й працювали люди з 1938 до 1941 рр. У травні 2012 р. Міністерство культури Польщі скерувало 70 тисяч доларів на відновлення споруди обсерваторії в рамках грантової програми, партнером якої є Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. Внесок університету визначений в розмірі 25% від загального кошторису проєкту.

27 липня 2019 року в рамках реалізації спільного проєкту з відновлення колишньої астрономічної обсерваторії на горі Піп Іван між Варшавським та Прикарпатським університетом відбулася інсталяція першого наукового приладу - смартдатчика погоди Lufft WS800-UMB. Прилад встановили на даху обсерваторії. Обладнання належить Астрономічній обсерваторії Варшавського університету та передано українським партнерам Студіями Східної Європи Варшавського університету у безоплатне користування. Завданням смартдатчика погоди став аналіз клімату на вершині гори протягом наступних двох років.

 

 

18 травня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів