В Ужгороді відкрили фотовиставку "Україна. Томос. Фрагменти"

В Ужгороді відкрили фотовиставку "Україна. Томос. Фрагменти"

 

Фотовиставку "Україна. Томос. Фрагменти" відкрили 19-го квітня в Ужгороді. Зробили це в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї імені Тиводара Легоцького. Там розмістили 50 світлин. Створили та приурочили виставку до четвертої річниці підписання та вручення Томосу про Автокефалію Православної Церкви України, що відбулося у січні 2019 року. Про це Суспільному розповів єпископ Мукачівський і Карпатський ПЦУ Віктор Бедь. За його словами, організували захід представники Спілки фотохудожників Закарпаття, Карпатського університету імені Августина Волошина та Мукачівсько-Карпатської єпархії Православної церкви України. Триватиме фотовиставка до 29-го квітня.

Голова спілки фотохудожників Закарпаття Василь Ньорба розповів, що на виставці є роботи: хрещення, вінчання, тобто роботи, які представляють таїнство християн, українців. "Глибина цього таїнства привертає увагу за допомогою мистецтва фотографії вона постала перед глядачем. Тут залучені кілька видів мистецтва: образотворче, література, літературна спадщина, писемність українська та архітектура. Ці види об'єднані в таку цілісну експозицію. Якщо говоримо про архітектурну спадщину, то є Горянська ротонда та Софія Київська. Якщо говоримо про писемні пам'ятки, то є Пересопницьке Євангеліє та Королівське Євангеліє. Якщо говоримо про сакральний живопис, то тут є фрески із Софії Київської та Горянської ротонди 14 століття", — каже чоловік.

"Ми хотіли показати у постатях їхнє значення в історії церковного будівництва в Україні, а також хотіли привернути увагу до того, що Православна церква України є своїм народом сьогодні і в умовах війни вона на стороні свого українського війська та разом з усіма нами молиться за перемогу. Автокефалія для ПЦУ — це є одним з важливих моментів здобуття й відродження, відновлення національної державної незалежності України. Якщо українська народність, нація буде розділена духовно поза межами своєї православної церкви, то вона буде розділена ворогами і політично, що і призводить до політичних наслідків. Автокефалія ПЦУ — це є наша історичність в духовному розвитку і утвердження християнства на теренах нашої української землі з початку І століття і до наших днів", — ділиться Віктор Бедь.

 

19 квітня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів