Іван Крулько: «Земельні» закони не сприяють розвитку фермерства в Україні

Іван Крулько: «Земельні» закони не сприяють розвитку фермерства в Україні
Ухвалені парламентом «земельні» закони стимулюють можливість консолідації і скупки земель великими корпораціями, а не розвитку фермерства як аграрного устрою України, за який виступає «Батьківщина».

 

На цьому наголосив заступник Голови партії «Батьківщина» Іван Крулько в ефірі «UA:Перший».

«В Україні  40 тисяч фермерів, тоді як у сусідній  Польщі – понад 3 мільйони. Розумієте різницю? Через ухвалені монобільшістю «земельні» закони українські фермери можуть стати безземельними, бо банально не зможуть викупити  свою землю, яку зараз  обробляють. У них просто  на це не буде обігових коштів, а  кредити, які вони візьмуть під заставу землі, дадуть право банку, який має іноземну реєстрацію чи іноземних власників, просто забрати цю землю – і стати її власником. Ось у чому головна небезпека», – висловив побоювання Іван Крулько.

За словами парламентарія, закон про розпродаж землі, який набуде  чинності вже 1 липня, дозволяє іноземним банкам бути власниками українських чорноземів.

«Ми вже багато чого проходили. Згадайте ваучери на приватизацію промислових об’єктів. Хоча б одна звичайна людина  в Україні стала співвласником  цього об’єкта? Ні! Ці всі ваучери стали фейковими  папірцями, які лишили людей у дурнях. Те саме буде й  зараз», – спрогнозував Іван Крулько.

На думку народного депутата, через введення норми про «консолідацію» земель виникає ризик обезземелення селян.

«Якщо у вас є пай, а навколо велика компанія скупила всі землі, то вона  за законом може примусово вашу землю  викупити, щоб консолідувати свою земельну ділянку. Скажіть, хіба це не аферистична історія?» – обурився Іван Крулько.

Саме тому, як зазначив народний депутат, розуміючи  всі небезпеки, які насуваються на Україну, «Батьківщина» висловила свою готовність допомогти людям в організації всеукраїнського референдуму щодо заборони розпродажу землі. А вже 22 травня було організовано масштабний захід – збори ініціативної групи, до якої увійшли понад 11 тисяч учасників.

«Питання щодо такого важливого і специфічного товару як земля  має вирішуватись винятково на референдумі. І президент, який обіцяв народовладдя, мав би організувати його. Команда «Батьківщини» вважає, що люди, які мають паї, повинні отримати змогу продати їх, але  тільки державі за фіксованою ціною. Це принципова позиція! Бо ми чудово розуміємо, що стоїть за пустими розмовами про кредитування і пільги для фермерів, і що з ринком, який впроваджує нинішня влада, люди залишаться без землі», – додав Іван Крулько.

Офіційний сайт "Батьківщини"

 

24 травня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів