ЦЬОГОРІЧНІ ВИБОРИ—НАЙБІЛЬШ "ЖУРНАЛІСТСЬКІ" В ІСТОРІЇ ДЕРЖАВИ

В Ужгородському прес-клубі реформ відбулася зустріч закарпатських мас-медійників із відомим українським журналістом, Президентом Центру суспільних медіа Андрієм Шевченком та в.о. голови Закарпатської обласної організації політичних партій ВО "Батьківщина", заступником керівника обласного штабу БЮТ Андрієм Сербайлом.

 

Андрій Шевченко одразу зауважив, що цьогорічні українські вибори — найбільш "журналістські" в історії держави. За словами журналіста, включення до виборчих списків представників ЗМІ зініціював саме БЮТ, від якого і балотується Андрій Шевченко.
"Це хороша новина для країни, яка підвищує шанси того, що в майбутньому парламенті буде сформовано дуже сильний Комітет з питань свободи слова. Негатив у тому, що більшість включених у списки журналістів змішують свою професійну діяльність і вибори. Це дуже шкодить престижу професії. Я на час виборчої кампанії з цієї причини призупинив усі журналістські проекти і закликаю колег зробити те ж саме, Але, на жаль, поки не всі прислухалися. Я не розумію, як можна бути до 2-ї години кандидатом у депутати, а після 2-ї – незалежним репортером, редактором, генеральним продюсером і чесно висвітлювати виборчий процес. На жаль, негативний приклад київських колег масово перенесений на регіональний рівень”, — прокоментував Андрій Шеченко.
Він також вважає, що журналістика сьогодні не найкращим чином розпорядилася новими можливостями. Як і рік тому, каже А. Шевченко, нема збалансованості висвітлення виборчої кампанії. Лідером за кількістю негативних оцінок у пресі журналістові видається БЮТ: "Те, що нас найбільше "мочать" у всеукраїнському ефірі, мені прикро, як представнику БЮТ. Як для журналіста, для мене це дуже тривожний маячок про незбалансованість інформації, оскільки БЮТ "б’ють" на третину більше, ніж Партію регіонів і на 2/5 більше, ніж "Нашу Украну".
Ще однією проблемою виборів-2006 та "не меншою ганьбою для професії, аніж темники" Андрій Шевченко вважає масовість замовних матеріалів — так званої "джинси": "Йдеться не про офіційну політичну рекламу, а про те, коли під виглядом інформації нам "втюхуть" матеріали на замовлення. Як темники не давали людям можливості зробити адекватний вибір і зрозуміти, що відбувається насправді, те ж саме відбувається сьогодні і з замовними матеріалами. Газетні сторінки та ефіри діляться між рекламодавцями, наче свиняча туша, — каже журналіст.— Мені здається, що ця виборча кампанія вже заслужила титул найбільш продажної. Київські телеканали продають гостьові студії, сюжети, коментарі політиків. У цьому режимі працює і переважна більшість газет, розписуючи політикам, скільки коштує колонка редактора, передовиця, репортаж на другій сторінці, анекдот".
На думку А. Шевченка до виборів з цим справитися навряд чи вдасться. Не сподівається він також на якісні дебати, найцікавіший формат яких включав би трійку учасників — В. Янукович, Ю. Тимошенко, Ю. Єхануров.
Андрій Сербайло, заступник керівника обласного штабу БЮТ наголосив, що у списках БЮТ є багато молодих українців: "У списку БЮТ є Андрій, є наймолодший мер в Україні, у закарпатських списках теж чимало молоді, що свідчить про уважне ставлення БЮТу до молодіжних питань". Андрій Сербайло поскаржився на роботу місцевих ДВК, частина з яких ще не повели свого першого засідання: "Ми робимо усе можливе, щоб забезпечити чесні вибори, майже до кожної дільниці делегуємо своїх спостерігачів".
Андрій Сербайло висловив незадоволення складом виборчих списків БЮТу на Закарпатті: "Коли я прийшов до керівництва штабом, списки були вже складені, саме через їх склад було й усунено попереднього керівника. На жаль, почистити списки до кінця не вдалося". А. Шевченко зауважив, що на всеукраїнському рівні чистка списків продовжується, оскільки "знайти десятки тисяч гідних людей в Україні не так просто". На цьому етапі зі списків БЮТу до рад різних рівнів центральним штабом виключено вже понад 50 % пропонованих кандидатів, — свідчить журналіст.
А. Шевченко переконаний, що саме БЮТ сприятиме інформаційній чесності українських ЗМІ. Журналіст погодився балотуватися від БЮТу саме через готовність Ю. Тимошенко у виборчій кампанії ключовою темою зробити тему свободи слова. Водночас закритість партійних з’їздів БЮТ А. Шевченко пояснює потребою "дуже чесної розмови". Юлію Тимошенко журналіст вважає найефективнішим політиком з точки зору ставлення своєї цілі і досягання її, а список БЮТу — списком успішних людей.

Андрій Шевченко — автор фільму "Обличчя протесту", лауреат "Премії вільного слова" (Відень, 2005), "Найкращий ведучий інформаційних програм" ("Телетріумф", 2005), "Журналіст нового покоління" (2005), лауреат премії "Золоте перо", викладач Києво-Могилянської бізнес-школи.

 

06 березня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів