Фестиваль кіфликів у замку "Сент-Міклош" на Закарпатті: чому обрали це місце?

Фестиваль кіфликів у замку "Сент-Міклош" на Закарпатті: чому обрали це місце?
Фестиваль кіфликів проведуть у Чинадієві на Мукачівщині. Він відбудеться цієї неділі, 11 липня. Організаторка заходу Любов Керецман каже: 5 років досліджує історію локальної випічки. За її словами, в області їх готують переважно з варенням чи горіхами. Однак для учасників фестивалю вимоги щодо начинки не ставили. Кіфлики робитимуть пекарі з різних районів області.

 

"Березнянська пекарня в нас буде. Зі Сваляви кондитери будуть, — розповіла Любов Керецман. — З Міжгір’я в нас буде домашній кондитер. З Ужгорода в нас є об'єднання трьох кондитерів. І з Грабовиці (це біля Чинадієва) німецькі кіфлики будуть. Скільки буде начинок — це вже безпосередньо будемо рахувати, тому що неймовірна кількість наразі навіть локальних продуктів, які можна поставити у кіфлик".

Фестиваль почнеться о 12 годині в чинадіївському замку "Сент-Міклош". Орендар замку Йосип Бартош каже: такий захід влаштують не вперше. Як відзначали фестиваль кіфликів у минулому столітті, організатори дізналися в місцевої жительки Ілони.

"В селі живе жінка. Всі їй кажуть просто баба Ілона. Їй 92 роки. Вона була присутня на таких святах, — розповів Йосип Бартош. — Граф Ервін фон Шенборн. Його двоюрідний брат, його жінка організовували такі свята саме на дворі замку "Cент-Міклош". Є старовинна фотографія, яка буде показана під час фестивалю, де жінки, і навіть дружина графа Франциска фон Шенборн брала участь у цьому. І ця баба Ілона розповіла нам всі деталі проходження цього свята".

Туризмознавець Федір Шандор пояснив: у замку "Сент-Міклош" проводять захід не випадково.

"Кіфлики — це не наша традиція. Це французька традиція, яка з певним часом стала безпосередньо нашою. Якраз вона пов’язана з лицарями. Це у Франції символ Святого Мартина якраз на День божоле (День молодого вина, — авт.) до їстівних каштанів робляться кіфлики як ріжки кільця Святого Мартина", — пояснив Шандор.

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

08 липня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів