"Мандрівка замками Закарпаття": в мукачівському історичному музеї провели вистави та майстеркласи

"Мандрівка замками Закарпаття": в мукачівському історичному музеї провели вистави та майстеркласи
Проєкт "Мандрівка замками Закарпаття" відбувся в мукачівському історичному музеї. Про це Суспільному повідомив директор мукачівського музею Михайло Белеканич. За його словами, приурочили захід до святкування 30-ї річниці незалежності України. Впродовж дня відвідувачам показали вистави мукачівського драмтеатру та майстеркласи ремісників.

 

Під час заходу Олександр Щогорцов вчив семирічного Кирила стріляти з лука. Чоловік розповів, що давно хотів спробувати стрільбу з лука. За словами дружини Світлани, їхня сім’я на Закарпаття приїхала із Запоріжжя. Жінка розповіла: "Ми вже другий раз до вас приїхали, останній раз були 10 років тому. Ми приїхали подивитися на замок. Чомусь саме мукачівський замок запам’ятався нам найбільше".

Майстерклас з гончарства в мукачівському замку провели вперше, розповіла керамістка Віра Шитік.

"Станок ми тільки запустили. Звичайно, це для того, аби народні традиції не вмирали, щоб усе відроджувалося. Зараз є тенденція до відродження народного мистецтва. Воно корисне, як глина, дерево, так і ткацтво. Воно розвиває моторику рук. Людина починає мислити творчо, і діти виростають культурними", — розповіла Віра Шитік.

Ляльку-мотанку вчила дітей виготовляти Беата Столяренко. Вона розповіла: "Лялька-мотанка – це загальноукраїнська цінність. Вона має свої певні особливості. В кожному регіоні роблять свої ляльки-мотанки. Десь можна очі робити, десь ні. На Закарпатті ми переробили під себе і не забороняємо. Це все бачення дитини. Навіть матеріали вона підбирає сама. Ми не нав'язуємо стереотипи. Це загальна цінність – це мотанка. Простий виріб, ручна робота".Окрім майстеркласів в мукачівському замку Паланок показали також вистави мукачівського драматичного театру, розповів директор музею Михайло Белеканич.

"Це три вистави: перша — це театралізоване дійство "Святий Мартин", друга для дітей "Балада про Агнешку та двох лицарів-суперників" та ввечері вистава "Князь Корятович". Впродовж дня відбуватиметься концерт за участі мукачівських колективів. Також буде екскурсія по замку костюмована", — розповів Михайло Белеканич.

За словами Михайла Белеканича, тривав захід в мукачівському замку Паланок до 20-ї години.

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

 

09 серпня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів