На Закарпатті працювала наукова експедиція гідробіологів зі Словаччини (ФОТО)

На Закарпатті працювала наукова експедиція гідробіологів зі Словаччини (ФОТО)
Із 15 по 21 серпня 2021 року на території Карпатського біосферного заповідника та на прилеглих високогірних територіях працювала міжнародна наукова експедиція гідробіологів з Університету Матея Бели, що в місті Банська Бистриця, Словаччина (Matej Bel University in Banska Bystrica), – пише Закарпаття онлайн.

 

 

У складі групи вчених: професор Петер Бітушік, докторка Катаріна Трнкова, доктор Ладіслав Гамерлік (палеолімнологи), доктор Петер Туріс, доктор Інгрід Туріс (ботаніки). В складі групи від заповідника працював завідувач ботанічної лабораторії, к.б.н. Микола Волощук.

Дослідженням були охоплені високогірні водно-болотні угіддя урочища «Озірний-Бребенєскул», що охороняється на території Чорногірського масиву Карпатського біосферного заповідника, у 2019 році увійшли до переліку Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення… (Рамсарської конвенції). Також досліджували водно-болотні угіддя Свидовецького гірського хребта. Відібрано зразки осадових порід дна озер, проведено описи прибережної рослинності, тощо. За результатами проведених досліджень будуть опубліковані наукові праці.

Відмічено зростаюче навантаження рекреаційно-туристичної діяльності, що негативно впливає на екосистеми унікальних льодовикових озер. Особливо негативних змін в останні роки зазнали екосистеми озер Герешаска і Апшинець, які знаходяться поза межами території Карпатського біосферного заповідника. Внаслідок надмірного витоптування рослинний покрив на березі озера в деяких місцях знищено. Можна передбачити швидкі негативні зміни біорізноманіття цих вразливих високогірних екосистем. Хоч дані озера мають природоохоронний статус гідрологічної пам’ятки природи місцевого значення, але насправді ніким не охороняються.

За результатами цієї експедиції буде започаткована довгострокова міжнародна співпраця між нашими науковими установами – Карпатським біосферним заповідником (Україна) і Університом Матея Бели (Словаччина).

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

27 серпня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів