В Ужгороді розпочався ЧЕНДЕЙФЕСТ-2021 (ФОТО)

В Ужгороді розпочався ЧЕНДЕЙФЕСТ-2021 (ФОТО)
Чудовою культурно-мистецькою подією Ужгород продовжує відзначати 1128-у річницю. Напередодні у читальному залі Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Федора Потушняка розпочався третій, уже традиційний, Всеукраїнський культурно-мистецький фестиваль «ЧЕНДЕЙФЕСТ-2021». Організатори та натхненники фестивалю – подружжя Іван Трещак та Марія Чендей-Трещак.

 

Іван Трещак привітав присутніх, подякував за підтримку фестивалю Ужгородській міській раді, управлінню у справах культури, молоді та спорту міськради, обласній бібліотеці за роботу над книжкою «Іван Чендей у колі сучасників», з якої фактично взяв старт фестиваль, згадав, якою була ця мистецька подія минулими роками, побажав учасникам цьогорічного фесту яскравих вражень.

Як зазначив на офіційному відкритті фестивалю міський голова Ужгорода Богдан Андріїв,  Ужгородська міська рада вже вдруге долучається до проведення, без перебільшення, значимої події у культурному житті міста, краю. Відомий український письменник і кіносценарист, лауреат Шевченківської премії Іван Чендей заслуговує, щоб про нього пам'ятали, його твори читали і популяризували, вивчали, підкреслив Богдан Євстафійович. Він подякував родині, яка зініціювала та проводить фестиваль, додав, що міська влада і надалі надаватиме підтримку для його проведення. У 2022-му буде 100 років з Дня народження Івана Чендея,  Ужгородська міська рада теж обов'язково долучиться до відзначення цієї дати.

Розпочали фест презентацією книги Павла Вольвача «20+1, або Земля мертвих». Під час інтерв'ю з автором Марія Чендей-Трещак зазначила, що хоч книга й має назву «Земля мертвих», у ній відчувається надзвичайно багато життя. За словами Павла Вольвача, це книга про «непересічних українців, які вже переступили за межу». Дехто з них добре відомий, ім’я декотрих не на слуху широкого загалу, але, на думку письменника, вони є особливими і про них не можна забувати.

Зокрема, автор зачитав уривок про письменника Миколу Вінграновського, є в книзі й текст про літератора Олеся Ульяненка, музиканта Василя Гонтарського, поета Івана Драча. Що цікаво, есе про останнього – «Поет із верхніх полиць» – Вольвач написав саме під час одного з перебувань в Ужгороді.

Крім того, автор розповідав про рідне Запоріжжя, життя в Києві і творче оточення, роботу на «Українському радіо», про особливу любов до атмосфери Закарпаття.

Протягом трьох наступних днів – ще багато цікавих подій у рамках фестивалю, який триватиме до 19 вересня. Більше – у програмі заходів на сторінці фесту або на сайті Ужгородської міськради.

Відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

17 вересня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів