Що загрожує закарпатським призовникам за ухилення від служби й хто проходить альтернативну службу?

Що загрожує закарпатським призовникам за ухилення від служби й хто проходить альтернативну службу?

 

23 призовників відправили 5 жовтня на строкову військову службу із Закарпаття. Загалом до кінця цього тижня до війська відправлять 74 чоловіків. Що загрожує юнакам за ухилення від військової строкової служби та що таке альтернативна невійськова служба, — розповів ефірі програми "Сьогодні. Головне" заступник військового комісара, начальник сектору Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Юрій Величканич.

Що загрожує за ухилення від військової строкової служби

За ухилення від військової служби існує адміністративна і кримінальна відповідальність.

"Коли йде призов юнакам вручили повістку, вони з’явилися на медичний огляд. Якщо людина отримала повістку, але не з’явилася на медичний огляд, то вона підлягає адміністративному стягненню — 510 гривень. Якщо повторно — понад 1800 гривень", — розповів Юрій Величканич.

За його словами, якщо юнак отримав повістку, пройшов огляд і був визнаний придатним, але не з’явився на відправлення, — це вже кримінальна відповідальність. Їм загрожує до трьох років обмеження волі.

"Такі випадки є на Закарпатті. Попереднього призову внесли до ЄРДР 39 кримінальних справ, по яких вже є 7 рішень, решта — на різних етапах досудового розслідування", — пояснив експерт.

"З приводу адміністративної відповідальності — на попередньому призові ухилилося майже 3 тисячі людей. По них матеріали передали до правоохоронних органів. З них 777 людей вже розшукали і притягнули до адміністративної відповідальності. Й після цього ці юнаки підлягають призову", — додав Юрій Величканич.

Що таке альтернативна невійськова служба

Альтернативну невійськову службу пропонують призовникам, які мають свої релігійні переконання, за яким не можуть брати зброю в руки.

За словами Юрія Величканича, вони мають відноситися до релігійних конфесій, які зареєстровані в державі, і їхніми вимогами не дозволяється брати зброю в руки. Таким юнакам пропонують альтернативну невійськову службу.

"Ці юнаки повинні до початку призову звернутися до комісії по альтернативній службі, подати відповідні заяви. Ця комісія розгляне їх і вона зобов’язана їх направити до комунальних підприємств і вони там працюють", — розповів експерт.

"Цю людину знімають з обліку призовників і направляють на роботу. Вона не проходить службу, а працює. Цій людині виплачують певний відсоток від зарплати", — сказав Юрій Величканич.

За його словами, невійськова альтернативна служба триває 24 місяці. Охочих пройти таку службу на Закарпатті одиниці. За призов таких юнаків звертається 2-3 людини.

Суспільне Закарпаття

 

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

06 жовтня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів