Нові правила нарахування субсидій: що змінилося для споживачів. Пояснює експертка

Нові правила нарахування субсидій: що змінилося для споживачів. Пояснює експертка

 

З 1 травня 2021 року в Україні змінився порядок нарахування житлової субсидії. Хто може отримати субсидію за новими правилами — розповіла в ефірі програми "Сьогодні. Головне" заступниця директора департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Наталія Омелянюк.

Кому можуть призначити субсидію

"Минулого року уряд провів аналіз і виявив випадки, коли субсидію отримують домогосподарства, в яких проживають особи, в яких на рахунках є великі статки. Це сотні тисяч гривень, або, які мають більш ніж 2 види житлової нерухомості, або багато автомобілів. І ці люди отримували кошти", — розповіла експертка.

За її словами, раніше таким людям було дозволено правилами отримувати субсидію.

"З травня 2021 року претендувати на субсидію може будь-яке домогосподарство: якщо люди всі мають роботу, або якусь соціальну допомогу, мають догляд за дитиною, або людиною з інвалідністю. Для того, щоб отримати субсидію треба подати заявку, декларацію", — сказала Наталія Омелянюк.

Хто має повторно подати заяву

"Автоматично субсидія визначається всім, в кого вона була в минулий опалювальний період, і в них нічого не змінилося. Треба повторно звернутися, якщо в домогосподарстві щось змінилося: хтось приписався або виписався, хто мав субсидію за рішенням комісії (це понад 3 тисяч)", — сказала експертка.

За її словами, зараз комісії скасували. Рішення приймають лише органи соцзахисту. Тобто тим, хто мав субсидію, за рішенням комісії треба подати нову заяву.

Хто не може претендувати на субсидію

Наталія Омелянюк пояснила: "Є правила, за якими можна не надати субсидію. Більшість з них діють давно, але є й нові:

  • Якщо в когось є у власності два житлові приміщення, то субсидію не дадуть. Винятком є, якщо це друге приміщення у спільній власності, або якщо воно розташоване в сільській місцевості.
  • Якщо людина заплатила за будь-що сумою понад 50 тисяч гривень за перше півріччя цього року (крім медичних, житлово-комунальних та освітніх послуг), то не можна отримати субсидію.
  • Якщо у власності є новий автомобіль до 5 років або 2 автомобілі й найстаршому до 15 років.
  • Якщо людина має депозитний рахунок, на якому більше ніж 100 тисяч гривень.
  • Якщо є працездатні члени сім'ї, але вони не навчаються, не працюють, не надають будь-які інші соціальні послуги, не стоять на обліку в центрі зайнятості. Є виняток: якщо людина не працювала пів року або хоча б один місяць стояла в центрі зайнятості, отримувала чи пенсію, чи інший вид допомог, субсидію призначать".

Що чекає тих, хто вказав неправдиві дані в декларації

"Є такі випадки, коли люди свідомо або несвідомо вказують неправдиву інформацію. Якщо людина вказує неправдиві дані в декларації, то це рано чи пізно виявляється. Це перевірка відомостей щодо тої чи іншої людини. Її здійснює Мінфін. Мінфін має доступ до всіх реєстрів. І рано чи пізно виявляється інформація", — розповіла експертка.

За її словами, в такому випадку людині потрібно повернути ці кошти. Якщо людина не повертає, то їй не можна призначити субсидію на наступний опалювальний сезон.

Наталія Омелянюк розповіла: "Цього року Мінфін передав 143 такі випадки на Закарпатті. Не завжди ці випадки підтверджуються. Якщо в людини з’явився будинок, отриманий у спадок, то це не є підставою для скасування субсидії".

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

07 жовтня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів