В ЯКИХ УМОВАХ ГОЛОСУВАТИМЕ ЗАКАРПАТТЯ

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему: "Чи готові виборчі дільниці у Закарпатті до проведення виборів, коментарі представників місцевих ТВК".

 

Олександр Генов, член Закарпатської обласної територіальної виборчої комісії повідомив, що в останні передвиборчі дні робота ТВК є налагодженою та безперебійною. Проблеми виникають тільки технічного плану, наприклад, з рухом бюлетенів. Усього обласна ТВК відповідає за приблизно 2 млн. бюлетенів, які разом становлять понад 11 тон паперу. Прийняти їх у приміщенні ТВК (кабінет обласної ради) фізично неможливо, тому стоїть питання про те, аби бюлетені не звозилися до обласного центру, а передавалися до архівів у районах. Натомість рухатимуться лише протоколи. Крім того, існує проблема зі списками виборців. Так, після уточнення списків лише для Свалявського району довелося додруковувати близько 2000 бюлетенів. Ще однією проблемою Олександр Генов називає те, що окремі партії та блоки виключили із своїх списків деяких кандидатів, таких близько 10 осіб, двоє з яких з перших п’ятірок. Поки не відпрацьований механізм, що у такому випадку робити з бюлетенями.
Щодо укомплектування дільниць, то, за словами Олександр Генова, навіть для засідання ТВК кворум набирається "телефонними дзвінками, витягуючи людей з квартир": "За 49 гривень, які невідомо коли будуть виплачені, просто нема бажаючих працювати".
Наталія Михашула, представник Ужгородської міської ТВК навпаки повідомила про ряд проблем у роботі ТВК. "Вибори — це простий і налагоджений механізм, якщо чітко дотримуватися закону, — сказала Н. Михашула. — Однак не всі члени нашої комісії це розуміють". За словами доповідачки, не завжди у правовому полі діє і сам голова комісії. Зокрема, початок запланованого засідання комісії 22 березня затягнувся на декілька годин. За словами Н. Михашули, побачивши, що на засідання прийшло чимало спостерігачів та представників ЗМІ, голова зібрав документацію і зник. Лише коли комісія вирішила обрати іншого головуючого, голова запросив усіх членів ТВК до її кімнати у міській раді, не впустивши туди спостерігачів.
Н. Михашула стверджує, що голова міської ТВК неодноразово приймав рішення одноосібно. Зокрема, написав лист до газети "Ужгород" з вимогою не друкувати програми партій. Крім того, не поінформував членів комісії про рішення Апеляційного суду щодо справи міської організації Народного Руху України.
Ситуацію прокоментував голова обласної організації НРУ Володимир Піпаш: "Згідно з рішенням Апеляційного суду, яке не підлягає оскарженню, кандидати до Ужгородської міськради від НРУ повинні бути внесені до виборчого бюлетеню. Ю. Келемен цього рішення не виконав. Якщо бюлетені будуть роздані комісіям без внесення кандидатів від НРУ, то вибори до Ужгородської міської ради узагалі не будуть визнані дійсними".
Оксана Пащак, голова ДВК № 28 територіального виборчого округу №66, одна з наймолодших голів ДВК в області повідомила, що до сьогодні на виборчих дільницях існує чимало невирішених проблем — досі не забезпечено сейфів та кабінок для окремих дільниць. "Якщо не буде достатньо кабінок, то створені черг утруднюватимуть процес голосування", — каже О. Пащак. Найбільше дільчими комісіям дошкуляють проблеми із неякісними списками: "На минулих президентських виборах ситуація була набагато кращою. Цього ж разу списки нам подавали не ЖРЕРи, а паспортний стіл та УМВС. Ми виявили у списках чимало людей, які насправді померли вже 10-15 років тому, часто жінки записані два рази — за дівочим прізвищем та прізвищем чоловіка".

 

24 березня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів