Поради закарпатцям-студентам: як стати нотаріусом?

Поради закарпатцям-студентам: як стати нотаріусом?
Кожен студент, який вступив на юридичний факультет, вже з першого курсу навчання думає про подальший напрямок своєї роботи: хтось хоче бути прокурором, адвокатом чи суддею, а хтось – нотаріусом.

 

Порядок правового регулювання діяльності нотаріату в Україні визначений Законом України «Про нотаріат» (далі – Закон).

Стаття 3 Закону визначає вимоги до нотаріуса:

- громадянство України;

- ступінь вищої юридичної освіти не нижче магістра;

- володіння державною мовою відповідно до рівня, визначеного Законом України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (засвідчується документом про повну загальну середню освіту за умови, що такий документ підтверджує вивчення особою української мови як навчального предмета (дисципліни), або державним сертифікатом про рівень володіння державною мовою, що видається Національною комісією зі стандартів державної мови);

- стаж роботи у сфері права не менш як шість років, з них помічником нотаріуса або консультантом державної нотаріальної контори - не менш як три роки;

- складення кваліфікаційного іспиту і отримання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю.

Крім того, не може бути нотаріусом особа, яка має судимість за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята у встановленому законом порядку (крім реабілітованої особи), особа, дієздатність якої обмежена, або особа, визнана недієздатною.

Статтею 13 Закону передбачено, що помічником нотаріуса може бути громадянин України, який має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи у сфері права не менш як три роки. Не може бути помічником нотаріуса особа, яка має судимість, обмежена у дієздатності або визнана недієздатною за рішенням суду.

Добір кандидатур і прийняття на роботу помічника приватного нотаріуса є виключним правом нотаріуса. З помічником нотаріуса укладається трудовий договір. Нотаріус може мати тільки одного помічника.

Начальник відділу з питань нотаріату у  Закарпатській області Управління нотаріату Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) Юрій Савчук.

 

 

29 листопада 2021р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів