Що таке леквар? З чого готують карпатський леквар?

Що таке леквар? З чого готують карпатський леквар?
Дізнайтесь що таке леквар, як його готують та яка користь від натурального карпатського леквару.

 

Карпатський Леквар, що це таке?

Інтерес українців до історії та культури рідної країни зростає з кожним роком. Закарпаття — один з найбільш відвідуваних регіонів України, який приваблює людей з різних куточків країни та з-за кордону чудовою природою, багатою історією, самобутньою культурою та різноманітністю національної кухні. Гурманів відпочинок на Закарпатті приваблює можливістю скуштувати бограч та банош, карпатські вина та мед, ароматні кнедлики та смачнющю пікницю. Багата закарпатська кухня різними десертами із фруктів та ягід, особливе місце серед яких займає знаменитий леквар.

Що таке леквар?

Закарпатський леквар — це не звичайне варення, як думає багато хто. Леквар більше схожий на повидло, дуже густе та ароматне. Прийнято вважати леквар традиційною стравою угорської кухні, оскільки готується він із довгастих слив-угорок. Леквар готують особливим способом, причому керують ритуалом приготування чоловіки. Використовуються для приготування десерту свіжі стиглі сливи та вода — цукор, консерванти та спеції не додаються. Варять леквар наприкінці серпня не один день, тому готуються завчасно.

Як готують леквар?

Відповідно до закарпатської традиції, перед початком приготування повидла господар будинку риє в саду яму для вогнища та встановлює зверху величезний казан. У казан засипають очищені від кісточок сливи і доливають трохи води. Варять повидло в казанах з міді протягом 20-30 годин, залежно від кількості сировини. Масу в котлі потрібно постійно помішувати, щоб вона не пригоріла. Слива виділяє сік, потім волога поступово випаровується, сливова маса стає щільною та тягучою. У готовому продукті зберігається вся користь фруктів. Щоб уникнути пригорання слив до дна котла, блюдо постійно помішують схожим на весло інструментом з дерева.

З 50 кг слив виходить 25 кг леквару, який розкладають у глиняні горщечки для зберігання. Якщо у скляних баночках повидло зберігається 2-3 роки, то у глиняних горщиках — до 10 років.

Раніше леквар готували лише зі слив. Сьогодні можна купити натуральний смачний леквар із черешень, полуниці, дині, яблука, винограду, кизилу, інших ягід та фруктів. На Берегівщині у селі Геча щороку проводять фестиваль леквароваріння, гостям якого пропонують також різноманітні варення, вина, ковбаси, мед та інші органічні продукти.

Як та з чим їдять леквар?

Леквар — універсальна страва. Оскільки цукор при варінні не використовується, повидло не надто солодке, тому його навіть намазують на традиційну закарпатську ковбасу пікницю.

Натуральне сливове повидло:

·            використовують як начинку для пирогів, рогаликів, пиріжків, повітряних пончиків фанків та вареників;

·            їдять замість меду та цукру;

·            використовують для приготування сливових кнедликів;

·            приймають під час застуди для підвищення імунітету;

·            приймають як ліки при захворюваннях органів травлення.

Із залишків леквару готують ароматну сливовицю. Леквар дають навіть малюкам як вітамінну добавку у холодні місяці.

Чим корисний леквар?

Звідки б не приїхала людина у карпати, вона обов'язково спробує леквар, який не тільки смачний, але й дуже корисний.

Серед переваг традиційного повидла слід зазначити:

·            дієтичність завдяки відсутності цукру;

·            велику кількість клітковини, що забезпечує швидке насичення;

·            наявність у складі мікроелементів та вітамінів;

·            абсолютну натуральність продукту;

·            гіпоалергенність.

Технологія приготування забезпечує легке засвоєння леквару організмом — достатньо з'їсти дві ложки, щоби відчути приплив сил.

Щоб купити леквар, необов'язково їхати у Закарпаття. Традиційне повидло можна замовити у будь-який час в інтернет-магазині Tuca-shop з доставкою у всі регіони України.

 

10 грудня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів