Рулька, язичок, пікниця, вушка й бограч: на Закарпатті пройшов гастрофестиваль гентешів (ФОТО, ВІДЕО)
За його словами, фестиваль влаштовують, щоб представити відвідувачам закарпатські страви, зокрема, традиційну для села угорську кухню. Також серед учасників проводять конкурс на найсмачнішу страву зі свинини.
М'ясні страви всюди
Учасник фесту Віктор Погань каже: завжди бере участь у заходах, які пов’язнані із закарпатською кухнею. На фестивалі гентешів – вдванадцяте. "Я нащадок угорців. Разом з дружиною ми поширюємо угорську кухню, щоб люди бачили, як на цьому фестивалі. Першочергово намагаємося донести, що таке наша закарпатська гурка, туристи дуже люблять її брати. Наші пікниці, ковбаса, такі страви як "гуляш-левеш", туристи називають бограч", — розповів Віктор Погань.
Бограч у хлібі подає м’ясник із Ужгорода Георгій Михалько. Приготувати страви зі свинини в Гечу він приїздить з 2013 року. "Рульки, язички, вуха, бограч – дуже смачний, шашлички, реберця, картопля з солониною, ковбаси, пікниці. Мене ще колись, у третьому класі, просили посмажити шашлик, тоді мені це сподобалося і я почав готувати".
"Був карантин і на третій раз ми завітали сюди. Скуштувати угорську кухню та українську, подивитись місцевий фольклор. Ми любимо свою країну, нам дуже подобаються тут краєвиди і кухня", — кажуть Яна й Ігор Колбасови, які приїхали з Донецької області.
"Дивимося, що нам більше було до смаку. Це таке свято, а ми скучили за святом. Минулого року не було цього фестивалю через карантин. Ми раді, ще така погода хороша, настрій хороший і можемо тут погуляти", — каже Світлана Головачко, яка приїхала з Берегова.
Хто такі гентеші
Організовують фестиваль гентешів у Гечі, аби відвідувачі дізналися, як готують закарпатські страви зі свинини, а також, щоб нагадати про справу гентешів — різників, — розповідає староста села Андрій Мештер. Тварин, — каже, — на території проведення фестивалю не вбивають."Тут не ріжуть свиню, на місці її тільки обробляють. Це у нас в селі дійсно є, ми бажали показати гостям, які приїжджають в Гечу, на Закарпаття, як наші предки готували різні страви зі свинини", — зазначив Андрій Мештер.
На цьогорічному фестивалі страви зі свинини готували м’ясники з села Геча, з міст Берегово, Мукачево та Ужгород. Також були дві команди з Угорщини.
Суспільне Закарпаття
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- В Ужгороді триває фестиваль “Музичне сузір’я Закарпаття”
- XXI Міжнародний фестиваль класичної та сучасної музики «Музичне сузір’я Закарпаття» стартує сьогодні в Ужгороді
- В Ужгороді відбувся обласний відбірковий тур ХVII Всеукраїнського фестивалю «Червона рута-2024»
- Найбільша літературна подія на Закарпатті: виставка-ярмарок «Книгафест-2024» – відбулася сьогодні в Ужгороді
- 19 жовтня в Ужгороді відбудеться обласний відбірковий конкурс «ЧЕРВОНА РУТА–2024»
- Переможцями ХІХ Міжнародного фестивалю театрів ляльок «Інтерлялька-2024» стали литовці
- В Ужгороді офіційно стартував XIX міжнародний фестиваль «Інтерлялька»
- В Ужгороді відбудеться відбірковий конкурс Всеукраїнського фестивалю «ЧЕРВОНА РУТА–2024»
- XIX Міжнародний фестиваль «Інтерлялька» стартує в Ужгороді вже на початку жовтня
- Карпатський гірський кінофестиваль оголосив переможців
- "Карпатський гірський міжнародний кінофестиваль" пройде у двох містах Закарпаття: програма кінофестивалю
- Закарпатців запрошують на перший всеукраїнський фестиваль ветеранської культури «Коло ветеранів».
- В Ужгороді відбулася творча зустріч із відомим письменником та театрознавцем Василем Неволовим
- Карпатський кінофестиваль оголосив цьогорічну програму
- Сьогодні ввечері стартує Міжнародний театральний фестиваль моновистав «Монологи над Ужем» (АФІША)
- На Карпатському гірському кінофестивалі представлять 30 стрічок
- На Закарпатті відбудеться «Чендейфест 2024» (ПРОГРАМА)
- В Ужгороді відбудеться фестиваль актуальної драматургії «Драма сьогодення»
- В Ужгороді відбудеться VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
- В Ужгороді відбувся традиційний «Книга-Фест»
До цієї новини немає коментарів