Вихованців дитбудинків з Донеччини поселили на Закарпатті в санаторії "Човен"

Вихованців дитбудинків з Донеччини поселили на Закарпатті в санаторії "Човен"
168 дітей поселили в санаторії "Човен" на Закарпатті. Це вихованці дитячих будинків з Донецької області. Через бойові дії там, їх евакуювали в Міжнародний дитячий центр “Артек”, на Київщину. Але і звідти їх довелося вивозити в безпечніше місце. Про це Суспільному розповіла працівниця "Артеку" Галина Івасенко.

 

За її словами, два тижні тому дітей привезли на Закарпаття, спочатку їх розселили в різні заклади. Тепер знайшли місце, аби поселити всіх разом.

Дітей-сиріт з Донецької області вивезли на другу добу повномасштабної війни, 25 лютого. Їх евакуювали в дитячий центр “Артек” на Київщину.

"Ми знаходилися ближче до Горлівки. Там дуже сильно стріляли, і нас одразу усіх вивезли. Ми приїхали, все сподобалося, почалася зміна і тут бац, нам сказали, що для нашого захисту потрібно евакуюватися в інше місто. І нас евакуювали до Закарпаття", — розповів евакуйований до "Артеку" Данило.

"За себе, і за тих хто тут, я не хвилююся. Я тільки хвилююся за своїх близьких, які залишилися в Донецькій області. За них я хвилююся сильно. Там мої мама і молодший брат", — розповіла евакуйована до "Артеку" Каріна.

Разом з дітьми на Закарпаття приїхали 42 працівники “Артеку”. Серед них — вихователь молодшої групи Олександр Баєв.

"От зараз, коли ми знаходимося в безпечному місці, на Закарпатті, я вважаю, що вони себе почувають як у мирний час, ніби нічого не сталося. Те, що відбувається там, я з дітьми не обговорюю, нехай воно залишається за стіною. А тут ось — маленьке коло дитинства. Називають мене тут татом. Зрозуміло, що заборонити не можу, і нічого не скажу. Якщо їм так зручно, якщо комфортно себе так почувають, то я не проти", — розповів вихователь.

Після приїду на Закарпаття, 168 дітей довелося розмісти у два різні заклади. 29 березня усіх поселили в обласному дитячому туберкульозному санаторії “Човен”, аби вони змогли бути разом, — розповідає керівниця центру дитячих співдружностей “Артеку” Галина Івасенко.

"Ми їхали всю дорогу в поїзді — вони були тихі, перелякані, в очах відчуття невідомості, тому що ці діти евакуйовані вже не перший раз. Головне, що над нами мирне небо і не стріляють, що діти не здригаються від кожного голосного звуку. Це всі діти яких вивозили з-під обстрілів, з-під вогню. Усі діти мають або статус сироти, або позбавлені батьківського піклування. Ці діти з нами будуть довго, іншого притулку в них немає і ми стали їх вихователями", — розповіла Галина Івасенко.

Головна бухгалтерка санаторію Марина Грига розповідає: в закладі — 15 їхніх працівників. Розмістити вони можуть до 250-ти людей.

Марина Грига каже: "Буквально за 2-3 дні до заїзду дітей ми підготували приміщення: зробили прибирання генеральне, підготували бомбосховище".

Суспільне Закарпаття

 

31 березня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів