В Ужгороді відкрили Всеукраїнську пересувну філателістичну виставку

В Ужгороді відкрили Всеукраїнську пересувну філателістичну виставку
В Ужгороді 21 червня відкрили Всеукраїнську пересувну філателістичну виставку "Незламний, нескорений козацький дух українського народу". Про це Суспільному розповів автор виставки, філателіст Олександр Канівець.

 

За його словами, показав експонати в усіх областях України, крім Миколаївської (планує це зробити після перемоги — ред.). Експозиція складається з двох частин: перша — це поштові марки, випущені до 20-річчя незалежності України, друга — марки, приурочені до Міжнародного поштового походу-реквієму за маршрутом перевезення тіла Тараса Шевченка в Україну.

Всеукраїнську пересувну філателістичну виставку відкрили в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту. У виставковій залі розмістили марки. Кількість експонатів автор Олександр Канівець не називає. Експозиція складається з двох частин. Перша “Україна — єдина країна” — це марки, випущені у 2008 році до 20-річчя незалежності України, які погашували під час Всеукраїнської поштової естафети.

"Чому у 2008 році? Тому, що до цього часу — з 2000 до 2007 років — було випущено всі 27 марок, згідно з адміністративно-територіальним поділом України: 24 області та Київ і Севастополь — міста республіканського підпорядкування, а також Автономна Республіка Крим. Погашення марок відбувалися в кожній області окремо, а щоб показати це єдиним механізмом, треба було організувати Всеукраїнську безперервну поштову естафету з 24 серпня 2008 року і до 4 жовтня цього ж року", — каже Олександр Канівець.

Друга частина — "Останнім шляхом Кобзаря" — колекція марок, які філателіст Олександр Канівець зібрав під час Міжнародного поштового походу-реквієму за маршрутом перевезення тіла Тараса Шевченка з Санкт-Петербурга в Канів у 1861 році. Цю частину експозиції автор зібрав у 2011 році, бо тоді відзначали 150 років від дня смерті та перепоховання Кобзаря.

"Як їхала траурна процесія, поденно календарним штемпелем це відзначали у той самий день через 150 років, коли їхала похоронна процесія — від першого дня і до останнього. Тут все є. Я проїхав загалом понад 3 тисяч кілометрів, це близько 50 населених пунктів Росії та України. Я понад місяць в таких екстремальних умовах був", — розповів автор.

На експозицію прийшов подивитися художник Сергій Глущук: "Мені виставка сподобалася. Вона об'єднує всі землі України. Автор цієї виставки, крім листівок і марок, ще всюди протоколює — на кожній листівці є печатка, а це взагалі неможливо — об'їхати цілу Україну й проштампувати дату, згідно з історією. Це титанічна праця".

За словами Олександра Канівця, для виставки до Ужгорода з собою привіз також Державний Прапор України та Прапор Збройних Сил, які йому передали з Національного музею-заповідника "Битва за Київ у 1943 році".

Суспільне Закарпаття

 

21 червня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів