Чорне золото Карпат: на Закарпатті триває сезон чорниці

Фото Валентина Кузана
На території КБЗ зростає:
у хвойних і мішаних лісах Чорногірського, Кузійського та Трибушанського масиву;
на галявинах і полонинах Свидовця та Угольсько-Широколужанського масиву.
Чагарник квітне у травні-червні, а дозріває у липні-серпні. За рахунок того, що рослина росте високо в горах вона не потребує термічної обробки, бо містить в собі аскорбінову кислоту – природній консервант.
Збирають плоди без плодоніжок вручну або за допомогою спеціальних совків (гребінців). Ягоди чорниці можна вживати свіжими, перетертими з цукром, у суміші з молоком і вершками. А також, щоб зберегти яфини на зиму їх можна заморозити або висушити. Не можна обійти стороною і листя цієї корисної рослини – вони надають інсуліноподібну дію і нормалізують цукор при діабеті.Ягода сама по собі-справжній вітамінний бум. Тому вона і отримала назву «чорне золото Карпат». У її складі знаходяться: залізо, магній, кальцій, марганець, органічні кислоти та вітаміни (А, В,С). До речі, вона вважається рекордсменом серед інших продуктів за кількістю антиоксидантів. Вона є сировиною для різних галузей харчової і кондитерської промисловостей. З чорниць готують соки, морси, екстракти, сиропи, джеми, варення, компоти, мармелад.Чорниця відноситься до дуже хороших медоносів, що дає багато нектару. За один день бджоли збирають до 2,5 кг меду на вулик. Він прозорий, ароматний, має лікувальні й дієтичні властивості.
Чому потрібно їсти чорницю:
підіймає імунітет та гемоглобін;
покращує зір;
активізує роботу мозку;
дбає про здоров’я серця;
зменшує ризик діабету;
лікує проблеми із суглобами та ШКТ;
це просто смачно.
Обмежень для вживання чорниці дуже мало. Це індивідуальна непереносимість. Люди, що страждають захворюваннями підшлункової залози і жовчовивідних шляхів, перед включенням у раціон чорниці повинні неодмінно порадитися з лікарем.
Карпатський біосферниий заповідник
До теми
- На Закарпатті побільшало злочинів за участю неповнолітніх, але зменшилася кількість тяжких правопорушень
- Імпровізація через емоції: в Ужгороді діє плейбек-театр для підлітків та дорослих
- На Закарпатті переселенка з Шостки вирощує понад 150 сортів троянд
- Із початку року на Закарпатті всиновили 52 дитини
- Найкращі школи Закарпаття за результатами НМТ. Рейтинг 2025
- 6-те місце в Україні: на Закарпатті за пів року ввели в експлуатацію понад 215 тис. м? житла
- На Закарпатті найменше розлучень: статистика за перше півріччя 2025
- Мистецька резиденція неподалік Ужгорода має шанс стати центром культурного життя Закарпаття
- Тея, Муначімсо Айві, Раліна, Деян, Теодор, Іслам - серед імен, які закарпатці давали своїм дітям цьогоріч
- «Бограч-index» – липень 2025: за місяць продукти змінилися на +1,8 %
- "Моя мрія отримати якісний протез здійснилася": історія закарпатського ветерана Йосипа Лакатоша
- “Закарпаття: у кадрі та серці”: стартував фотоконкурс про красу й унікальність регіону
- «Традиції, що єднають» – унікальну рубрику започаткували дві громади - Закарпаття та Донеччини
- 83% закарпатських угорців підтримують вступ України до ЄС
- Мить, яку варто побачити: в горах Закарпаття квітне червона рута
- Як заморозки вплинули на урожайність у краї?
- Закарпаття: менше випадків туберкульозу, але тривожна динаміка з гепатитом В
- Пейзаж в об’єктиві тепловізора від військового Владислава Товтина можна придбати на благодійному аукціоні
- Український природний рекорд! На Закарпатті зафіксували найвищу в Європі дуґласію тисолисту
- Працівники Ужанського нацпарку облаштували готелі для бджіл
До цієї новини немає коментарів