Чорне золото Карпат: на Закарпатті триває сезон чорниці
Фото Валентина Кузана
На території КБЗ зростає:
у хвойних і мішаних лісах Чорногірського, Кузійського та Трибушанського масиву;
на галявинах і полонинах Свидовця та Угольсько-Широколужанського масиву.
Чагарник квітне у травні-червні, а дозріває у липні-серпні. За рахунок того, що рослина росте високо в горах вона не потребує термічної обробки, бо містить в собі аскорбінову кислоту – природній консервант.
Збирають плоди без плодоніжок вручну або за допомогою спеціальних совків (гребінців). Ягоди чорниці можна вживати свіжими, перетертими з цукром, у суміші з молоком і вершками. А також, щоб зберегти яфини на зиму їх можна заморозити або висушити. Не можна обійти стороною і листя цієї корисної рослини – вони надають інсуліноподібну дію і нормалізують цукор при діабеті.Ягода сама по собі-справжній вітамінний бум. Тому вона і отримала назву «чорне золото Карпат». У її складі знаходяться: залізо, магній, кальцій, марганець, органічні кислоти та вітаміни (А, В,С). До речі, вона вважається рекордсменом серед інших продуктів за кількістю антиоксидантів. Вона є сировиною для різних галузей харчової і кондитерської промисловостей. З чорниць готують соки, морси, екстракти, сиропи, джеми, варення, компоти, мармелад.Чорниця відноситься до дуже хороших медоносів, що дає багато нектару. За один день бджоли збирають до 2,5 кг меду на вулик. Він прозорий, ароматний, має лікувальні й дієтичні властивості.
Чому потрібно їсти чорницю:
підіймає імунітет та гемоглобін;
покращує зір;
активізує роботу мозку;
дбає про здоров’я серця;
зменшує ризик діабету;
лікує проблеми із суглобами та ШКТ;
це просто смачно.
Обмежень для вживання чорниці дуже мало. Це індивідуальна непереносимість. Люди, що страждають захворюваннями підшлункової залози і жовчовивідних шляхів, перед включенням у раціон чорниці повинні неодмінно порадитися з лікарем.
Карпатський біосферниий заповідник
-->
До теми
- Сьогодні - Вербна неділя за новоюліанським календарем
- В Ужгороді презентували видання «Августин Волошин: шлях у безсмертя»
- Альпіністка із Закарпаття Ірина Галай підкорила одну з найнебезпечніших гір у світі Аннапурну
- Медики обласної клінічної лікарні консультуватимуть військових разом із американськими колегами
- На Закарпатті зростає захворюваність дітей на туберкульоз
- У Закарпатській обласній станції переливання знову нестача крові
- Єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій провів чин оновлення храму ПЦУ в обласному центрі
- Онлайн-музей історії геноциду ромів під час Другої світової війни презентували в Ужгороді
- Закарпатська митниця у День кінолога - про те, як чотирилапі помічники впольовують приховані наркотики, зброю, сигарети, бурштин і навіть валюту
- 17 пожеж в екосистемах сталося на вихідних на Закарпатті, знищено 9 га сухостою та чагарників
- Вітаємо з Великоднем!
- Минулоріч на Закарпатті від туберкульозу померла 141 людина
- Команда Chysto.de запрошує на перший у цьому році екопікнік у Карпатах
- Шандор Кіш. Ужгородець, який загинув у перший день повномасштабної війни
- На Закарпатті лікарі врятували руку пораненому військовослужбовцю
- "Усіх людей лякає війна, але якщо ти стоятимеш осторонь — вона лякатиме більше", — піротехнік Мар'ян Лазар
- Фест файно: на Закарпатті пройшов пластовий лижний табір Фест
- На 40% впала народжуваність на Закарпатті впродовж 2023 року
- В обласному центрі нейрохірургії та неврології проводять операції пацієнтам з епілепсією
- «Одного разу нашу точку засікли й накрили мінометним вогнем. Найближчі міни падали за 20 метрів…» Історії з фронту від 128-ї бригади
До цієї новини немає коментарів