В Ужгороді вже 5 місяців діє проєкт «ВільноХаб» в головній бібліотеці краю

В Ужгороді вже 5 місяців діє проєкт «ВільноХаб» в головній бібліотеці краю
З початком повномасштабного російського вторгнення на територію України Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека ім.Ф.Потушняка, здійснюючи свою щоденну діяльність та відповідаючи на виклики сьогодення, акцентувала свою роботу на підтримці внутрішньо переміщених осіб. З 26 лютого 2022 р. на Закарпаття почали українці з’їжатися з міст, де велися активні бойові дії.

 

У квітні до нашого краю прибула рекордна кількість ВПО. Щодня бібліотекарі та волонтери працюють з великою кількістю дорослих та дітей, для яких проводяться лялькові вистави,заняття з акторської майстерності, підготовки до НМТ, арт-терапія, музична терапія, йога та саундхілінг. Організовані розмовні клуби з вивчення англійської та японської мови. Відвідувачі із задоволенням беруть участь в інтерактивних п’єсах, 3D-графіці, майстер-класах з бісероплетіння, малювання,інтуїтивних танців та інших активностей.

З метою комфортної соціалізації та інтеграції ВПО в місцеві громади щотижня організовуються творчі заходи. До прикладу, на День вишиванки проведено майстер-клас з вишивки оберегів у національних кольорах для близько 30-ти учасників та учасниць з Краматорська, Харкова, Києва, Дніпра, Бахмута, Чернігова, Запоріжжя та Ужгорода. Дорослі і діти вишивали національні символи України, обереги-ангелів та відомого песика Патрона. Усі ці обереги поїхали з волонтерськими посилками на фронт для захисників та захисниць.

У роботі з дітьми використовували інтерактивні форми - бібліоквести та флешмоби. Учасники виконували різноманітні завдання, пов’язані з літературними героями, усною народною творчістю, шукали підказки в різних локаціях бібліотеки, зокрема у дворику та в бібліотечному підземеллі.

Знаходили скарби, які використовували для творчості, намалювали свої малюнки-побажання захисникам та захисницям.

Всі ці заходи стали можливими завдяки підтримці проєкту«ВільноХаб»,що втілюється в рамках програми “Мріємо та діємо”, яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

 Завдяки  цьому проекту, книгозбірня поповнилися значною кількістю матеріалів для творчості та розвитку – малювання, ліплення, майстрування, вишивання, а також настільні ігри для дітей, молоді та дорослих. Протягом занять користувачі розвивають свої комунікативні навички, емоційно-вольову саморегуляцію, вчаться відновлювати свій психоемоційний стан, звертатися по допомогу ,в разі надскладної ситуації та допомагати іншим.

Команда бібліотекарів та залучених помічників з когорти ВПО щомісяця проходить навчальні онлайн-тренінги, отримує консультаційну та менторську підтримку щодо послуг, які є нагальними, а також отримує методичну підтримку у вигляді друкованих та електронних матеріалів з таких тематик як психосоціальна підтримка, протимінна безпека, протидія торгівлі людьми, творчість та креатив, медіаграмотність, кібергігієна, працевлаштування, діалог та порозуміння, тощо і застосовують отримані знання у щоденній роботі. Так було організовано й проведено тренінг з медіаграмотності для молоді спільно з Центром протидії дезінформації при РНБО, а також спільно з Міжнародною організацією міграції проводено обласну інформаційну кампаію з протидії торгівлі людьми.

Як бачимо, в сучасних жахливих умовах цієї жорстокої війни бібліотеки першими миттєво зреагували на потреби й культурні запити людей. Вони стали для українців просторами безпеки та затишку. Ми не знаємо коли закінчиться війна, проте ми продовжуємо жити, працювати, допомагати й підтримувати один одного. В умовах воєнного часу бібліотеки, як і раніше, залишаються відкритими для співпраці та допомоги усім, хто цього потребує. А проект  „ВільноХаб” ще більше розширив можливості сучасної бібліотеки.

Євгенія Напуда, координаторка проєкту «ВільноХаб»

 

11 серпня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів