Майже 20 тисяч віників у рік виготовляють жителі села Чомонин на Закарпатті

Майже 20 тисяч віників у рік виготовляють жителі села Чомонин на Закарпатті
Майже 20 тисяч віників у рік виготовляють жителі села Чомонин Ужгородського району. В’яжуть їх із сорго. Це рослина, схожа на кукурудзу через довге стебло і широке листя. Рослину люди вирощують у себе на полях.

 

В середньому вартість одного віника — 100 гривень. За словами місцевого майстра Бейли, чомонинські віники служать рік і довше. Як їх виготовляють — дізнавалося Суспільне.

У селі Чомонин Ужгородського району виготовляють віники із сорго. Рослину люди самотужки вирощують на полях. Жителька села Амалія Годор розповіла: "Минулого року виготовили 1350 віників. До березня все продали".

У рік жителі села Чомонин Ужгородського району в’яжуть понад 20 тисяч віників. Амалія Годор уже 47 років займається цією справою. Їй допомагають члени родини.

"Треба дуже сильно стискати. Від цього болять руки. Це робота на зиму. Виготовляємо в основному взимку. Кількість залежить від того, як вродить рослина", — розповіла Амалія Годор.

Стебла зрізають і очищують від листя і зернят. Далі рослину висушують, а готовий матеріал сортують.

Староста Чомонина Андрій Бокшо розповів: зараз місцеві майстри в'яжуть менше віників. Наприклад, 10 років тому в рік виготовляли 100 тисяч, зараз — близько 20 тисяч.

"Молодь виїхала. Робота дуже тяжка і брудна. Тому що від сорго багато пилу. То, на жаль, уже менше. Але, якщо проїдетеся селом, то побачите, що є ще кілька сімей, які виготовляють віники. Є з дерев’яною ручкою, зі своєю ручкою, більші, менші. Наразі близько 100 гривень коштує один віник. Це якраз прикриває всі витрати людей. Бачите самі, це все ручна і важка робота. Чоловік за день може виготовити найбільше 100 віників. Жінка потім зашиває. Тому що це має зашиватися", — розповів Андрій Бокшо.

На один віник достатньо приблизно 20-25 пишних стебел, — розповів місцевий майстер Бейла. Ручки для мітли роблять здебільшого із бука.

Суспільне Закарпаття

 

12 жовтня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів