Виставка "Між небом і землею": роботи Приймаченко, Шевченка та Фурси презентують на Закарпатті

Виставка "Між небом і землею": роботи Приймаченко, Шевченка та Фурси презентують на Закарпатті
23 листопада у санаторії «Квітка полонини» відкривається Благодійна виставка-марафон «Між небом та землею». Гості виставки зможуть побачити найкращі роботи Марії Приймаченко, Тараса Шевченка, а також сучасної української художниці Оксани Фурса. Експозицію відкриють у санаторії «Квітка полонини», який заслуговує на те, щоб, як стверджують організатори, претендує на те, щоб стати культурним центром Закарпаття.

 

Благодійна виставка-марафон «Між небом та землею»  розпочала свою мандрівку світом із Києва, відтак потрапила до Канарських островів, згодом приїхала до Закарпаття, а відтак її зможуть побачити жителі США, Японії, Канади та Європи.

Як зазначають організатори виставки, її концепція полягає у переосмисленні сучасного українського мистецтва крізь призму трагічних подій сучасності. Результатом цього переосмислення стало об’єднання двох колекцій Оксани Фурса:  «Яблунево-медова казка» української загадкової душі (2014) та живопису воєнного періоду «Між небом і землею» (2022), а також найкращих творів легендарних Марії Приймаченко та Тараса Шевченка (зменшені копії), які складають експозицію виставки.

Після аншлагу у Національному музеї Тараса Шевченка, естафету приймає славетний закарпатський санаторій «Квітка полонини».

«Мені приємно, що в Квітці Полонини, з якою я познайомилася на початку війни, я відкрила для себе перлину Карпат, і люди, які в ній працюють підтримують мистецтво», - розповіла сьогодні на брифінгу президентка Українського освітньо-наукового  мистецького комплексу ім. Сальвадора Далі, заслужена художниця України Оксана Фурса.

За її словами, експозиція відкриється 23 листопада в санаторії «Квітка полонини» у Закарпатській області. «Фактично відкриттям цієї виставки в санаторії ми створюємо закарпатський культурний хаб», - каже пані Оксана.  

За її словами, сьогодні всі митці України об’єдналися навколо ідеї перемоги і працюють у цьому напрямі:

«Біль дуже сильний нас всіх об’єднує. Вся мистецька громада об’єдналася навколо біди. Ми можемо розмовляти через візуальне мистецтво в більше достукуватися до сердець усього світу».

Одна з робіт, яка буде презентована під час виставки, створена саме в Закарпатській області.

Головна зберігачка фондів Національного музею Тараса Шевченка Юлія Шиленко розповіла, що виставка поєднує трьох митців – Тараса Шевченка – основоположника українського мистецтва, Марії Приймаченко – мисткині зі світовим іменем, подібних якій немає у всьому світі, і творчість сучасної художниці, доктора мистецтвознавства, професорки Оксана Фурса, яка на нинішньому етапі втілила всі ті ідеї, які робили її попередники.

«Роботи Оксани не наповнені трагізмом нинішніх подій, а наповнені надією, і це є в кожному творі», - додала Юлія.

Саме цією виставкою свого часу відновили музейну діяльність, наголосила Юлія Шиленко.  

Євген Тищук – директор департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської ОВА, заслужений артист України, відзначив, що проєкт, який потрібен дуже зараз, бо ворог намагається знищити саме нашу культуру – мову, мистецтво, нашу державність. І саме такі проєкти спрямовані на те, щоб весь світ знав, що українська культура і мистецтво тримають форму.

Наталія Васько, українська акторка кіно, театру та телебачення, телеведуча вважає, що всі активні люди сьогодні повинні долучатися до голосу мистецтва.

«Кожна картина знайде свій голос до душі глядача, я впевнена в цьому. Я хочу додати свій голос до кожної картини, провести кожного своїм голосом до кожної картини, розказати, як кричала наша земля, наші птахи, що нам потрібно гуртуватися, бути разом. Я запрошую всіх прийти на цю виставку. Бо вона дає силу».

Маргарита Загуменнова, заступниця директора санаторію, уточнила, що санаторій «Квітка полонини» справді постійно підтримує культурницькі ініціативи: «Цією виставкою ми хочемо наголосити, що нема сходу чи заходу, що є єдина Україні – велика і сильна».

Відкриття виставки відбудеться 23 листопада і працюватиме до першої половини січня.

«У рамках виставки, яка житиме своїм життям, відбудеться низка івентів, майстер-класи, заходи з арт-терапії, і впевнені, що вона залишить великий слід у культурному житті Закарпаття», - додала організаторка заходу.   

Продаж робіт поки не планується, бо вона має пройти свій шлях. Але Оксана Фруса привезла свої роботи, виконані на фарфорі, а також мініатюрні копії робіт, для діточок – пазли,  а також шовкова колекція, яка також продаватиметься на ярмарку.

Зібрані кошти спрямують на підтримку дітей, які залишилася без батьків унаслідок війни.

 

22 листопада 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів