У Мукачеві презентували ідею Асоціації курортів Закарпаття

У Мукачеві презентували ідею Асоціації курортів Закарпаття
«Асоціація курортів Закарпаття мала бути створена 33 роки тому, ми запізнилися з цим питанням, але маємо шанс створити такий представницький орган зараз», - так вважає професор УжНУ, президент Закарпатської туристичної організації, а нині боєць ЗСУ Федір Шандор. Власне, за його підтримки та з ініціативи очільниці Громадської організації «Сольва-прогрес» Маргарити Загуменної днями й відбулася зустріч представників курортної сфери Закарпаття.

 

Як прозвучало під час зустрічі, яка відбулася в мукачівському ресторані «Дарлін», приводом для зібрання стала ідея об’єднання зусиль, створення та організації роботи Закарпатського курортного кластеру, що забезпечить успішне функціонування курортної сфери області, її менеджменту та маркетингу на всеукраїнському рівні для ефективного надання послуг оздоровлення населення та реабілітації.

Голова Закарпатської туристичної організації, професор УжНУ Федір Шандор під час відкриття заходу відзначив, що наразі Закарпаття - єдина область в Україні, яка не мала подібної Асоціації курортів, котра, по суті, мала бути створена 33 роки тому. Взагалі на сьогодні Закарпаття – єдина область, яка, маючи потужний рекреаційний потенціал, не має такого представницького органу.

«Приводом для цієї зустрічі стало ще й те, що з наступного року набуває чинності соціально-реабілітаційний бюджет, який будуть освоювати в Україні, - пояснив Федір Шандор. - Я часто беру участь в заходах Мінветеранів, і вже неодноразово під час зустрічей та розмов про реабілітацію чую, що виконуватимуть різні програми з реабілітації Мирогород, Моршин, Хмільник та багато інших регіонів, але Закарпаття в цьому списку немає – немає жодної нашої курортної зони, закладу, хоча Закарпаття має такі можливості, як ніхто. Чому так?»

На це питання нашаровується розуміння того, що Закарпатська область як така, що найменше постраждала під час війни, отримає найменше коштів на відновлення після перемоги. Закарпаття отримає «0», і це розуміємо всі. Але область так само потребує розвитку, і як це забезпечити?

«Єдиний варіант – використання наших можливостей, потенціалу, яким ми багаті. А це, зрозуміло, наша рекреація, наші курортні можливості, наші мінеральні те геотермальні джерела, - каже Федір Шандор. – У контексті цієї розмови й постало питання: а хто представляє цей потенціал? Департамент туризму в ОДА? Якийсь конкретний заклад? Санаторій? Курорт? Зрозуміло, що з одним закладом розмовляти ніхто не буде, має бути колективне представництво, яке ініціюватиме розгляд спільних важливих питань перед органами влади. Європейці не хочуть говорити з органами влади, їм потрібні організації, асоціації. Оскільки ж нічого подібного немає, то й виникла думка створити об’єднання, яке офіційно представлятиме інтереси всіх курортів області».

Це актуально ще і з тієї точки зору, що коли доходить справа до європейських грантів, коштів, то їх використання передбачає участь не одного закладу, а представництва кількох. Тим більше, що європейський грантодавець не співпрацює з державними установами, якоюсь одним бізнесом, а представництвом всього регіону.

І взагалі, коли одна людина підходить до представника влади з тією чи іншою проблемою – це одне, коли асоціація – то рівень сприйняття зовсім інший, - додав генеральний директор санаторію «Квітка полонини» ТОВ «Сузір’я», заслужений лікар України Павло Ганинець. – До прикладу, якось я підходив до голови ОДА з проблемою забудови охоронної зони джерела мінеральної води. Губернатор, який тоді, вочевидь, не був зацікавлений зі мною спілкуватися, сказав: «А ви співпрацюйте з місцевою владою для вирішення цього питання». Це було відверто неприємно чути, бо невже він думав, що я прийшов до нього без того, щоб спершу звернутися до місцевої влади? І як з нею співпрацювати, якщо вона відверто порушує закон, створює проблему та ігнорує її. І хто, як не губернатор, відповідає перед президентом за дотримання законності та порядку в області? Проте, вважаю, якби звертався не я один, а ціла організація, за якою численні люди, платники податків, тоді влада не змогла б так нахабно проігнорувати нас». Павло Ганинець додав, що цілком підтримує ідею створення Асоціації курортів Закарпаття.

Голова ГО «Сольва-прогрес» Маргарита Загуменнова під час зустрічі сказала, що чимало власників, директорів закладів рекреації замислюються над тим, як далі розвиватися, куди має рухатися галузь туризму.

«Нам відомо про Львівщину, Франківщину та їхні курорти, але Закарпаття часто залишається десь позаду. Так, я розумію, що зараз війна, і хтось може сказати, що це питання не на часі, зараз не найкраща ситуація... Але коли? У нас величезний потенціал, нам просто треба його представити, презентувати і відстоювати в майбутньому. Особливо з огляду на перспективи реабілітації в повоєнній Україні».

З огляду на все це, за словами присутніх, настав час говорити про об’єднання.

«Не економте на кадрах!»

Декан факультету туризму УжНУ Наталія Габчак під час зустрічі наголосила, що по завершенні війни чимало військових та їхніх родин потребуватимуть реабілітації. Закарпаття зможе їх приймати, бо має для цього відповідну базу, рекреаційний потенціал. «Але чи маємо для цього кадри?» - ставить риторичне запитання Наталія Габчак.

Фахівчиня пригадала випадок, який трапився багато років тому напередодні створення факультету туризму. З одним із провідних фахівців цього напряму зі Львівського вишу дорогою до Ужгорода пані Наталя зупинилася у затишному ресторані. Надзвичайно гарна будівля закладу, облаштована територія навколо, просто фантастичний ландшафтний дизайн приємно вразили науковця. Він зробив численні фото, надіслав їх дружині й написав, що на Закарпатті – справжня Швейцарія. Але після цього в самому закладі до гостей підійшла офіціантка прийняти замовлення. Її вигляд – із засмальцьованою головою, в брудному одязі, із руками робітниці – змусив гостя піднятися і відмовитися від обслуговування. Емоційно розчавлений він після цього сказав, що такий комплекс не має майбутнього.

«Тому я завжди кажу: кадри вирішують все, не можна економити на працівниках! – додала пані Наталія. – Багато керівників, на жаль, думають так: візьму на ту чи іншу посаду кума-брата-свата, коханку, ще когось, бо це не серйозне. Але насправді вони дуже помиляться, бо сфера обслуговування – це вкрай делікатне питання, яке потребує знань та фахового підходу, потребує спеціалістів, яких наразі й готує ужгородський виш. І не просто готує, а наші студенти проходять практику в європейських країнах, переймають найкращий досвід, щоб згодом застосовувати його вдома».

«Настав час створити потужне лобі Закарпаття»

Насамкінець Федір Шандор наголосив, що Закарпаття ніколи не стане промисловим регіоном, бо для цього тут немає умов, проте область була, є і буде туристично-привабливим регіоном, і цей напрям потрібно розвивати першочергово. На жаль, потужного лобі туристично-рекреаційного комплексу Закарпаття в столиці завжди бракувало, тож настав час створити його.

«Сьогодні, як ніколи, ми маємо можливість працювати не тільки з владою, яка в тренді, але ми можемо працювати з такими людьми, які просувають ідеї на державному рівні, і говоримо про Федора Шандора зокрема, – зазначила пані Маргарита. – Сьогодні розробляють багато державних програм, в яких можуть брати участь різноманітні організації, асоціації, але не поодинокі заклади. Є багато грантових програм, у яких можуть брати участь об’єднання, а не конкретні фірми чи курорти, тож якщо ми матимемо серйозне представництво, тоді зможемо залучати європейські кошти в розвиток Закарпаття. Зрештою, коли нас буде багато – нас не те, що не зможуть ігнорувати, до нас дослухатимуться. Хіба все це не вартує зусиль?»

Загалом близько 20 директорів та топ-менеджерів різноманітних курортів Закарпаття підтримали ідею. Присутні на зустрічі представники Закарпатської ОВА запевнили у всебічному сприянні, допомозі, гарантували юридичний супровід спілки.

Наразі всі учасники зійшлися на тім, що протягом певного часу слід обдумати ідею та підготуватися до установчих зборів і офіційної реєстрації Асоціації курортів Закарпаття.

Наталія Петерварі 

 

28 квітня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів