Закарпатські футболісти – серед творців успіху України на молодіжному Євро-2023

Закарпатські футболісти – серед творців успіху України на молодіжному Євро-2023
21 червня – 8 липня у Румунії та Грузії тривала фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2023 серед молодіжних команд (U-21), у якій взяли участь 16 збірних.

 

Молодіжна збірна України, до складу якої увійшли двоє закарпатців (голкіпер Руслан Нещерет і захисник Ростислав Лях), виступала в групі В, де її суперниками були однолітки з Іспанії, Хорватії та Румунії. Для проходу в плей-оф необхідно було посісти перше-друге місце. У стартовому поєдинку колектив Руслана Ротаня зустрічався з хорватами. Наша збірна зуміла забити по одному м’ячу в кожному з таймів і святкувала «суху» перемогу (2:0). Авторами результативних ударів стали Олексій Кащук і Данило Сікан.

Потім був поєдинок із господарями турніру – «молодіжкою» Румунії. Тривалий час у рахунку зберігався паритет і тільки під ендшпіль матчу українці вирвали перемогу (1:0). Відбулося це на 89-й хв. завдяки автоголу Віктора Дікана. Якщо у двох стартових поєдинках Руслан Нещерет і Ростислав Лях на полі не з’являлися, то в заключному поєдинку групового етапу проти Іспанії вони відіграли всі 90 хв. Україна U-21 двічі вела в рахунку, однак щоразу пропускала м’яч у відповідь. Таким чином гра проти однієї з найсильніших збірних завершилася внічию – 2:2. За нас забитими голами відзначилися Богдан В’юнник і Георгій Судаков.

У підсумку українська молодіжна збірна набрала 7 очок (такий самий показник мали іспанці) й за додатковими показниками опинилася на другому місці в групі, що дозволило вийти в 1/4 фіналу.

У чвертьфіналі нашими суперниками були французи. Пропустивши першими, українські футболісти зібралися, виклалися на повну, проявили спортивний характер і вибороли вольову перемогу з рахунком 3:1. Дубль у складі нашої команди оформив Георгій Судаков, ще один результативний удар на рахунку Артема Бондаренка.

Перемога над однолітками з Франції дозволила молодіжній збірній України не тільки пройти до півфіналу Євро-2023, а й уперше в історії здобути путівку на Олімпійські ігри, що і було головним завданням на цьому турніру. Але, як кажуть, апетит приходить під час їжі, тож наша збірна мріяла про тріумф на молодіжному чемпіонаті Європи.

В 1/2 фіналу знову довелося грати з іспанцями. Та цього разу досягти успіху українцям не вдалося. Навіть попри те, що саме ми відкрили рахунок (на 13-й хв. забитим м’ячем відзначився Артем Бондаренко). Згодом підопічні Руслана Ротаня пропустили п’ять голів у відповідь і припинили участь у турнірі за крок до фіналу.

Закарпатці Руслан Нещерет і Ростислав Лях у матчах плей-оф перебували на лаві для запасних.

Сам факт участі молодіжної збірної України в 1/2 фіналу – це успіх. Наше підростаюче покоління продемонструвало, що спроможне на рівних боротися з провідними футбольними країнами. Тепер бажаємо хлопцям вдало виступити на Олімпійських іграх 2024.

Українець Георгій Судаков та іспанці Серхіо Гомес і Абель Руїс забили по три голи і визнані кращими бомбардирами турніру. А переможцем молодіжного Євро-2023 стала Англія, котра у фіналі з мінімальним рахунком 1:0 перемогла Іспанію. 

Олег МИКИТА, Карпатський об`єктив

 

10 липня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів