Закарпатський народний хор 4 жовтня запрошує на танцювальне свято пам'яті Клари Балог

Закарпатський народний хор 4 жовтня запрошує на танцювальне свято пам'яті Клари Балог
78-й концертний сезон Заслуженого академічного Закарпатського народного хору впевнено набирає обертів. Позаду вже багато клопіткої репетиційної роботи та яскравих виступів.  

 

Зокрема, вдесяте відбулася започаткована колективом духовно-патріотична акція «Молитва за Україну», приурочена Дню Незалежності України; виступали артисти з благодійними програмами перед воїнами та внутрішньо переміщеними особами; брали участь у вшануванні Дня пам’яті захисників України, які загинули  в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України (Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім.Т.Легоцького); побували в Словаччині на Дні народних традицій «Пероги 2023», організованому Музеєм української культури в Свиднику в рамках Днів європейської культурної спадщини.

А ще самі ініціювали акцію «Вареники для воїна» і наліпили біля 900 вареників для наших захисників, які наразі перебувають на лікуванні в медичних закладах Ужгорода.  

Разом з тим, для Закарпатського народного хору цей рік проходить під знаком вшанування пам’яті багаторічної балетмейстерки колективу, народної артистки України Клари Балог (95-ліття від дня народження та п’ять років відходу в інший світ). Проведений у червні Вечір пам’яті великої хореографині зібрав багато шанувальників її таланту. Краще з цієї програми буде знову представлено колективом 4 жовтня о 18.00 в Закарпатській обласній філармонії в концерті під назвою «Танці Закарпаття». 

Глядачі матимуть нагоду побачити більше десятка найяскравіших хореографічних постановок Клари Балог. В основу більшості з них лягли закарпатські народні танці з різних куточків нашого краю: «Вівчарі на полонині» (Рахівський район), «Березнянка» (Великоберезнянський), «Дробойка» (Міжгірський), «Яроцька карічка» (Ужгородський), «Сіпаний» (Хустський), «Раковецький кручений» і «Бубнарський» (Іршавський), «Сюїта угорських народних танців» (Берегівський). Особливою перлиною в доробку мисткині є також вокально-хореографічна композиція «Шовкова косиця».

Родзинкою програми стане показ відеозаписів за участі Клари Балог та  фрагменти її листування з видатним балетмейстером Павлом Вірським.

Безумовно, до програми ввійдуть також сольні виступи та хорові твори із золотого фонду колективу.

Художня керівниця та головна диригентка колективу – Наталія Петій-Потапчук. Диригент-хормейстер – заслужений артист України Федір Копинець. Керівник оркестру – Михайло Бровді. Репетиторка танцювальної групи – Ірина Кізюр.

Концерт проходитиме на підтримку Збройних Сил України. Квитки можна придбати в касі Хору (3-й поверх адмінбудівлі філармонії) або за посиланням https://concert.ua/uk/event/tanci-zakarpattja-uzhhorod.

Підготувала Таїсія Грись

 

 

26 вересня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів