Актуальні питання безпеки в освіті Закарпаття: аналіз підготовки навчальних закладів

Актуальні питання безпеки в освіті Закарпаття: аналіз підготовки навчальних закладів
«Освітні заклади є не лише місцем передачі знань, але і місцем, де формується майбутнє суспільство. Забезпечення якісної та доступної освіти для учасників освітнього процесу — є надзвичайно важливою справою для закладів освіти. Тільки за умови комплексного підходу можна забезпечити ефективний і безпечний освітній процес, де кожен учасник відчує себе захищеним та мотивованим до навчання», – зазначила Марія СІГЕТІЙ, начальник управління Державної служби якості освіти у Закарпатській області.

 

З метою вивчення питання щодо підготовки закладів загальної середньої, дошкільної, позашкільної освіти, створення у них безпечних умов для учасників освітнього процесу та забезпечення державних гарантій учасникам освітнього процесу під час воєнного стану, експертною групою управління Державної служби якості освіти у Закарпатській області було відвідано чотири територіальні громади: Великоберезнянську селищну раду Ужгородського району Закарпатської області, Великодобронську сільську раду Ужгородського району Закарпатської області, Івановецьку сільську раду та Чинадіївську селищну раду.

На території визначених громад функціонують 56 закладів освіти, з них 28  закладів загальної середньої освіти, 23 закладів дошкільної освіти та 5 закладів позашкільної освіти.

Забезпечення якісних освітніх послуг є одним із найбільш важливих і соціально чутливих завдань. Але в цьому напрямку також багато викликів щодо виявлених недоліків під час обстеження фонду захисних споруд цивільного захисту закладів освіти:

-  незабезпечення учасників освітнього процесу засобами колективного захисту;

-   укриття не забезпечені в повному обсязі первинними засобами пожежогасіння, системами внутрішнього протипожежного водопостачання, пожежної автоматики і сигналізації відповідно до вимог Правил пожежної безпеки в Україні;

-   укриття не захищені від підтоплення і затоплення ґрунтовими, поверхневими, технологічними та стічними водами;

-   неналежне утримання каналізаційних систем в фонді захисних споруд цивільного захисту;

-   неналежне утримання систем вентиляції в фонді захисних споруд цивільного захисту;

-   наявна іржа на основних деталях систем та комунікацій,

-   відсутні ущільнюючі матеріали на дверях.

Пріоритетними завданнями залишаються створення рівних можливостей та вільного доступу до освіти, задоволення особливих освітніх потреб усіх учасників освітнього процесу, створення інклюзивного освітнього середовища. Враховуючи вищевикладене, керівникам закладів освіти рекомендуємо:

-   модернізувати організацію освітнього процесу, створити доступне, комфортне, безбар’єрне та інклюзивне освітнє середовище для всіх категорій здобувачів освіти;

-   організувати освітню діяльність здобувачів освіти, забезпечити зворотній зв’язок в умовах очної та змішаної форм навчання;

-   ужити заходи для продовження реформи загальної середньої освіти відповідно до Концепції „Нова українська школа”;

-   забезпечити проходження педагогічними працівниками курсів підвищення кваліфікації;

-   забезпечити психологічні аспекти організації освітнього процесу в умовах воєнного/післявоєнного стану та підтримку в освітньому процесі дітей, що постраждали внаслідок війни;

-   спрямовувати зусилля на самореалізацію кожної дитини;

-   здійснювати контроль за створенням належних умов організації харчування;

-   організувати роботу щодо участі закладів освіти у реалізації міжнародних проєктів, проєктній діяльності, інноваційній, дослідно-експериментальній роботі.;

-   підвищити інформаційно-комунікативну спроможність вебсайтів закладів освіти, забезпечивши постійну актуалізацію інформаційного контенту.

-   продовжити роботу щодо запровадження використання електронної шкільної документації, зокрема електронних журналів та щоденників.

У результаті систематичного моніторингу та оцінки стану безпеки в освітніх закладах Закарпатської області можна помітити значний прогрес. Цей прогрес свідчить не лише про відданість розвитку освіти, але і про глибоке розуміння важливості створення безпечних умов для росту та розвитку нового покоління. Забезпечення безпеки учасників освітнього процесу стає не тільки завданням, але й важливим аспектом соціального розвитку нашого регіону.

 

Управління Державної служби якості освіти у Закарпатській області

 

 

06 грудня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів